Gotal: Međimurje mora postati "dom zdrave hrane"

10:12 / 19.04.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Međimurje "dom zdrave hrane"

Međimurje "dom zdrave hrane"

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Projekt besplatnog obroka za učenike osnovnih je izuzetno bitan i sramotno je što isti nije još uvijek uveden u Međimurskoj županiji, naglasio je Goran Gotal, kandidat za međimurskog župana (HDZ) u emisiji Studio 4, te je dodao kako se na tome ne bi smjelo štedjeti.

Međimurje "dom zdrave hrane"

Međimurje "dom zdrave hrane"

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Osvrnuo se na Osječko-baranjsku županiju koja je osigurala besplatne obroke za učenike unatoč velikim štetama u Domovinskom ratu.

Gotal je dao obećanje kako će 7 tisuća učenika osnovnih škola dobiti besplatan obrok, a sličan model će ponuditi i gradu Čakovcu.

- Napravio sam operativni plan na koji se način to može ponuditi. Moramo uspostaviti standarde u svim školskim kuhinjama, moramo krenuti s otkupljivanjem namirnica od lokalnih OPG-ova, rekao je i dodao kako nedostaje skladišta za čuvanje povrća i voća, ali kako je Vlada osigurala rekordna sredstva iz fondova EU te kako je to prilika za regionalni centar za povrće i voće koji Međimurju nedostaje.

Rekao je kako se u Međimurju treba boriti protiv siromaštva koje još uvijek postoji.

Gotal naglašava kako se zdrava međimurska hrana treba ponuditi djeci s obzirom na to da u Međimurju postoje tisuće obitelji koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i žive od nje te je ovo jedinstvena prilika da se pomogne i njima i djeci da se hrane zdravom hranom.

Rekao je kako je od 2015-2019. godine iz Međimurja iselilo više od 7 tisuća ljudi.

Još je jednom istaknuo kako Međimurje mora postati „dom zdrave hrane”.

Gotal dodaje kako je cilj svakog političara da pomogne svojim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima te u tom kontekstu obveza je pomoći s konkretnim potporama i znanjem kako bi se spasilo svako radno mjesto.

Istaknuo je kako je lokalna politika najvažnija za kreiranje pogodnog okruženja koje će izvući najviše od razvojnih potencijala.

Rak rana Međimurja je prosječno niska neto plaća i to je temeljni razlog zaostajanja i iseljavanja, govori Gotal.

- Mi se moramo orijentirati na industriju visoke dodane vrijednosti, a nulti korak za to je obrazovanje, istaknuo je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!