Gotovac o odluci Visokog upravnog suda: Morat ćemo donijeti rebalans proračuna

05.07.2022.

17:09

Autor: HRT

Viktor Gotovac, čelnik zagrebačkog SDP-a

Viktor Gotovac, čelnik zagrebačkog SDP-a

Foto: HTV / HRT

Visoki upravni sud nezakonitom je ocijenio odluku zagrebačke vlasti o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Sud smatra da je odluka grada Zagreba protuustavna, i da nije u skladu sa statutom grada Zagreba. Tom presudom, oko 5800 korisnika mjere roditelj odgojitelj nastavit će primati naknadu. Prvi čovjek zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac kaže kako u SDP-u i dalje smatraju kako ova odluka nije dobra i kvalitetna.

- Uvažavamo činjenicu da je prilikom donošenja odluke došlo do pravnih propusta, i oni nam nisu iznenađujući. Cijelo vrijeme sam komunicirao određenu skepsu kako je, i temeljem koje pravne osnove ova odluka na ovaj način donesena. Ostajemo pri tome da smo u partnerskom odnosu s platformom MOŽEMO i nećemo propitkivati našu zajedničku namjeru da poboljšavamo grad. Ovo je jedna prepreka na našem putu, ali ne u našem odnosu. Mi nećemo raditi probleme našim partnerima i ostajemo vjerni putu napretka, rekao je Gotovac gostujući u Studiju 4.

Postavlja se pitanje tko će retroaktivno platiti ovu štetu – hoće li se roditeljima odgojiteljima morati nadoknaditi sredstva te koliko to iznosi u kunama.

- Sud je imao senzibilitet i zapravo je donio privremenu mjeru kojom je odlučio da se mjera nastavlja i do odluke koja je danas uslijedila. Tako da u tom pogledu građani nisu ni na koji način doživjeli štetu samim temeljem činjenice da je odluka bila donesena. No, s obzirom na to da ćemo sada imati primjenu ove odluke, morat ćemo u jednom trenutku donijeti rebalans proračuna i uračunati ovaj iznos koji će sada biti nužno platiti tim roditeljima u drugom dijelu ove godine kao nešto što je obaveza grada Zagreba. Morat ćemo naći put iz ove situacije te bitno stručnije – pogotovo predlagač, uvažavati argumente pravne struke i svih onih struka za koje se sada pokazalo da nisu bile dovoljno uvažene, zaključuje Gotovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!