Gotovac: Bitno je uvijek biti pravan i stručan, a posebno kad su radnici u pitanju

10:32 / 05.01.2022.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Viktor Gotovac

Viktor Gotovac

Foto: HTV / HRT

Sedamsto je radnika viška u zagrebačkom Holdingu, a stotinjak ih je na rukovodećim mjestima. Prekobrojnih je najviše u administraciji. Moguće je da se nekomu s rukovodeće pozicije ponudi i mjesto radnika Čistoće, jučer je rekao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Predsjednik gradske organizacije SDP-a, Viktor Gotovac, gostujući u Studiju 4, govorio je o jučerašnjoj Tomaševićevoj izjavi o sedamstotinjak radnika koji su višak.

- Sjeo sam i pogledao Kolektivni ugovor i tamo stoji da se svakome mora ponuditi radno mjesto, ako takvo postoji. Da biste zadovoljili proceduru, ovakav je pristup očigledno pravno bolji nego ne učiniti ga. Politički, izgleda pomalo sarkastičan, izgleda karikaturno. Što se tiče forme, onda se držimo prava. Bitno je biti pravan i stručan u svakom postupku, pogotovo kada govorimo o sudbinama radnika, ističe. 

Ocijenio je i prvih pola godine nove gradske vlasti i suradnji SDP-a s Možemo na razini grada Zagreba. 

- Sada smo "na poluvremenu" utakmice. Neke smo promijenili igrače, ja sam nov, pa ćemo vjerojatno se dogovoriti o nekakvoj strategiji "u poluvremenu". Razgovarat ćemo "s trenerom" pa se nadamo da ćemo na kraju utakmice imati pobjedu. 

Put mora počivati na suradnji, razgovoru i međusobnom uvažavanju, ističe Gotovac. 

- Mi u SDP-u nećemo postavljati uvjete, već ćemo inzistirati na rezultatima, nakon godina zapostavljanja građana, da građani vide da se nešto u ovom gradu promijenilo. 

"Što ćemo sa žičarom?"

Za SDP je zagrebačka žičara nužnost.

- Ali što ćemo s njom? Ona ima kapacitet 10 tisuća koje može prevesti u šest sati. Što ćemo mi tim ljudima koji će se skupiti subotom ili nedjeljom, ponuditi? Postavlja se pitanje zbrinjavanja otpada. Mnogo je pitanja, želimo se posvetiti rezultatima, a ne uvjetima. 

O mjeri roditelj-odgojitelj kaže da je populistička i promašena.

- Svi koji žele na njoj skupiti par bodova, oni kao i u mnogo drugih stvari, oni bi se zapravo željeli "i na mrtvome najesti". Željeli bi u situaciji koja je teška ušićariti nešto.

Postavlja se pitanje kako osigurati da djeca dobiju mjesto u vrtiću.

- Roditelji i djeca su na neki način žrtve i ove mjere i ove odluke. Ne smijemo poentirati na davanju ili ukidanju. Građani se moraju osjećati dobrodošli i da njihova djeca imaju perspektivu. Možda sva djeca neće moći dobiti mjesta u vrtiću. 

"Riješiti pitanje zaposlenih kroz dulje razdoblje"

Na pitanje kako riješiti pitanje viška zaposlenih u gradskoj administraciji i Holdingu.

- To se ne može riješiti preko noći, možda bi trebalo primijeniti model da za dvije osobe koje napuste radna mjesta, zaposli se jedno osoba, a da se sve to riješava kroz dulje razdoblje. Treba gledati da se povuku potezi, a da se to ne vrati kroz sudske procese. Vidjeli smo puno takvih situacija u državnim i javnim službama, dodaje Gotovac. 

Što se tiče dinamike obnove, Gotovac da su područja pogođena potresima taoci državne politike.

- Država zapravo na neki način drži u "šah-matu" područja u kojima nije na vlasti. Grad Zagreb je žrtva, nedovoljno se brzo ulazi u to, a prijeti i mogućnost da ćemo izgubiti sredstva predviđena u fondovima EU-a. Plediram da se nešto učini da se stvar ubrza. 

Kaže također da je veliki problem jer se obnova koristi kako bi se Grad vratio u prethodno stanje, a da je zapravo ovo trebalo iskoristiti za napredak Zagreba.

- Mi nismo bili zadovoljni sa stanjem prije potresa. 

Govoreći o budućnosti zagrebačkog SDP-a, kaže da je to bila zapuštena organizacija.

- SDP s energijom svojih članova želi pokazati da je tu zbog građana. Nije zbog članova, glasača ili simpatizera. Time želimo pokazati da smo sposobni osvojiti vlast. U ovoj situaciji ćemo pokazati da smo sposobni osvojiti vlast u Zagrebu i u Hrvatskoj. Hrvatska zaostaje u odnosu na države koje su nam gledale u leđa, a mi ćemo građanima pokazati da smo organizacija koja ozbiljno skrbi o ljudima u ovoj državi. 

Pogledajte cijeli razgovor u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!