13:50 / 18.07.2018.

Autor: HRT

Gotovo 200 mil. kuna za nabavu megaračunala u znanstvene svrhe

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Divjak je pohvalila to što su izvrsni rezultati zabilježeni u svim dijelovima Hrvatske.
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja svečano je potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova za nabavu megaračunala kojim će se koristiti za vrhunska znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

U  sklopu projekta "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se megaračunalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj. Bit će distribuirano u četiri grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data, rečeno je na svečanosti.

Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Divjak o maturi: Treba još puno raditi kako bi veći broj učenika zadovoljio minimalne kriterije

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divajk izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjom državnom maturom i pomakom prema STEM području, iako treba još puno raditi kako bi što veći broj učenika zadovoljio minimalne kriterije te kako bi bilo više boljih rezultata.

"Zadovoljna sam da smo i ovu državnu maturu završili uspješno, a veseli me posebno pomak interesa prema STEM područjima, fizici, kemiji i biologiji", izjavila je Divjak nakon potpisivanja ugovora za projekt "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)".

Pohvalila je i to što su izvrsni rezultati zabilježeni u svim dijelovima Hrvatske, što znači da centri izvrsnosti postoje po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, ističe ministrica, treba još puno raditi na određenim područjima.

Konačni rezultati državne mature pokazali su da ove godine jedan ili više ispita nije položilo 649 gimnazijalaca, što je 5,2 posto ukupnog broja koji su pristupili maturi.

Divjak je komentirala i tijek edukacije učitelja za eksperimentalni program koji počinje od jeseni, za koji kaže da ide po planu.

"U ovom trenutku je preko 6000 učitelja suradnika u edukaciji te osim onog online dijela koji je trajao 60 do 80 sati nastave, još traju mentorske posjete školama. Pripremljeni su i takozvani metodički priručnici za nastavnike kao i eksperimentalni udžbenici", rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!