Gotovo 40.000 oboljelih od gripe, prijavljena 23 smrtna ishoda

07.04.2023.

12:32

Autor: V.K./HRT/Hina

Gripa

Gripa

Foto: - / Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je kako je tijekom ovogodišnje sezone gripe prijavljeno 39.769 slučaja gripe te 23 smrtna ishoda zbog komplikacija bolesti, no ističe se i kako je teško utvrditi točan broj smrtnih slučajeva izravno ili neizravno povezanih s gripom. 

Najveći broj prijava oboljelih bio je u Primorsko-goranskoj županiji (6427), a slijede Splitsko-dalmatinska (4704), Koprivničko-križevačka (2700), Vukovarsko-srijemska županija (2382) te Gradu Zagreb (2368), pokazuju najnoviji podaci HZJZ-a.

Među pristiglim prijavama broj oboljelih bio je uobičajeno najveći u djece predškolske i školske dobi, a najniži u osoba starije životne dobi od 65 i više godina.

Od ukupnog broja prijava gripe, njih 508 zaprimljen je u posljednjem tjednu ožujka.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

Komplikacije gripe češće su u rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici neovisno o dobi. Ipak, teško je reći koliko osoba stvarno umre izravno ili neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

Ove godine u Hrvatskoj prevladava virus gripe B, uz udio virusa gripe A od 10 posto.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tipa A.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!