13:38 / 18.06.2018.

Autor: I.B./M.M./S.M./HRT/Hina

GP Maljevac otvoren nakon cjelodnevnog pokušaja migranata da uđu u RH

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Unatoč nastojanju 200-ak migranata da preko graničnog prijelaza Maljevac pješice iz Velike Kladuše uđu u RH to im bez valjanih dokumenata nije uspjelo. Granični prijelaz bio je zatvoren do 20.10, kada su se migranti vratili prema Kladuši.
Unatoč cjelodnevnom nastojanju 200-ak migranata da preko graničnog prijelaza Maljevac pješice iz Velike Kladuše (BiH) uđu u Hrvatsku to im bez valjanih dokumenata nije uspjelo pa se pokušaj prelaska pretvorio u cjelodnevni mirni prosvjed, a granični prijelaz je bio zatvoren sve do 20.10, kada su se migranti vratili prema Kladuši.

U prelasku granice migrante su cijeli dan sprječavala tijela sigurnosti BiH, a svoju je snagu, na drugoj strani pokazala i hrvatska policija, doznaje Hina na mjestu događaja.

Načelnik karlovačke policije Josip Ćelić rekao je da bi hrvatska policija, da su migranti probili kordon s bosanskohercegovačke strane sigurno spriječila njihov ulazak na hrvatski teritorij, jer je hrvatska policija za to spremna.

Iz sigurnosnih razloga nije želio reći koliko je policajaca, uključujući i dobro opremljene interventne snage, angažirano na zaštiti granice. No, ustvrdio je da je hrvatska policija jedan od najvećih sustava u Hrvatskoj te da se spremna suočiti sa svim izazovima.

Naši policajci svakodnevno rješavaju razne situacije, od najjednostavnijih do najsloženijih te, pošto ovo nije ratno stanje, temeljem sigurnosne procjene mogu ustvrditi da ne trebamo pomoć nikoga pa ni vojske, rekao je Ćelić.

Pokušaj prelaska granice uz povike i naguravanje, pretvorio se tijekom dana u mirni prosvjed stranaca razne dobi, od male djece, mladih ljudi do onih zrelih godina. Novinari su pitali i ne bi li bilo bolje te ljude, koji samo žele proći kroz Hrvatsku, pustiti da odu, a Ćelić je odgovorio da policija prije svega mora poštivati zakone pa i Zakon o boravku i kretanju stranaca.

Karlovačka županija ima s BiH 55.5 km državne granice, a policija na tom području sporadično nailazi i zaustavljaja državljane Sirije, Afganistana, Pakistana i drugih država iz kojih kreću ilegalne migracije.

Ćelić je kazao da je ovih dana oko 400 stranaca tražilo azil u Hrvatskoj, iako se većina njih izjašnjava da im je cilj proći dalje u zapadne i sjeverne zemlje.
Što će se dalje s migracijama događati globalno je pitanje, a na policiji je da štiti granice, rekao je između ostalog Ćelić i najavio da će i on ostati večeras u Maljevcu, vidjeti daljni razvoj situacije te da će se granicu i dalje čuvati od 0 do 24 sata.

Ustvrdio je i kako treba shvatiti da su osobe koje u Hrvatsku uđu bez valjanih dokumenata u našoj domovini ilegalno i da će policija provesti sve da to spriječi te da se zakoni poštuju dosljedno prema svakom pojedincu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!