18:35 / 17.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Grabar-Kitarović i Jianming: Dobra suradnja Kine i Hrvatske

Foto: Ured predsjednice RH

Foto: Ured predsjednice RH

Foto: - / -

Kina i RH ostvaruju dobru suradnju, a izgradnja Pelješkog mosta, mogla bi dodatno potaknuti kineska ulaganja i gospodarsku suradnju, istaknuli su hrvatska predsjednica i potpredsjednik Stalnog odbora kineskog Nacionalnog kongresa.
Kina i Hrvatska ostvaruju dobru suradnju, a izgradnja Pelješkog mosta, u kojoj sudjeluje kineska tvrtka, mogla bi dodatno potaknuti kineska ulaganja i gospodarsku suradnju, istaknuli su u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Stalnog odbora kineskog Nacionalnog kongresa Cao Jianming.

Hrvatska predsjednica primila je potpredsjednika Stalnog odbora Nacionalnog kongresa NR Kine Caa Jianminga, a u razgovoru je oboje sugovornika potvrdilo prijateljske odnose Hrvatske i Kine te ukazalo na značaj projekta izgradnje Pelješkog mosta za Republiku Hrvatsku, hrvatsko-kineske odnose i cijelu Europsku uniju,  priopćio je Ured predsjednice.

Oboje sugovornika su istaknuli spremnost dviju država za proširivanjem gospodarsko-trgovinske suradnje, a potpredsjednik Jianming je osobito naglasio otvorenost kineskog tržišta za hrvatske robe i ulagače.

Hrvatska i Kina dobro surađuju na bilateralnom i multilateralnom planu, napose u okviru inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' i 'Inicijative triju mora' te mehanizma 'Kina+16', istaknula je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović je izrazila i nadu da će izgradnja Pelješkog mosta, najvećeg europskog projekta u kojem sudjeluje NR Kina, privući kineske ulagače i u druge infrastrukturne projekte u Republici Hrvatskoj te potaknuti veći interes za protokom kineskih roba kroz hrvatske morske luke, kroz koje je, u odnosu na sjevernomorske luke, moguće značajno skratiti put robama s Istoka, stoji u priopćenju.

Potpredsjednik Stalnog odbora Nacionalnog kongresa Jianming kazao je kako je jedan od ciljeva njegovog posjeta Hrvatskoj razgovor o realizaciji dogovora koji je predsjednica Grabar-Kitarović postigla s predsjednikom Xijem Jinpingom, poglavito u dijelu razvoja gospodarske i trgovinske suradnje.
Foto: Ured predsjednice RH

Foto: Ured predsjednice RH

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!