12:16 / 03.12.2018.

Autor: Hina/HRT

Grabar-Kitarović: Iako se na reformama radi, zaostajemo; Horvat najavio ulaganja

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike Koilnda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je upozorila da je Hrvatska, unatoč reformama, najnekonkurentnija u klubu tzv. nove Europe.
Predsjednica Republike Koilnda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je uputila oštru kritiku Vladi, upozorivši da je Hrvatska, unatoč reformama, najnekonkurentnija u klubu tzv. nove Europe te istaknula da gospodarsku i demografsku politiku treba čvršće povezati kako bi se zaustavilo iseljavanje ljudi.

Grabar-Kitarović je na svečanosti dodjele titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine te proglašenju najboljih malih i srednjih poduzetnike u 2018. godini u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika kazala kako nema sumnje da se iza niza pozitivnih gospodarskih pokazatelja, ostvarenih u ovoj i prethodnim godinama, nalaze ekonomske politike koje su uspješno pokrenule pozitivne trendove, vidljive u održivosti javnih financija, makroekonomskoj i fiskalnoj stabilnosti te rastu izvoza, potrošnje i zaposlenosti.

"Kada se uzmu u obzir prognoze da će i sljedeća godina biti godina rasta, imamo razloga za umjereni optimizam", istaknula je Grabar-Kitarović. No, napominje da nema mjesta samozadovoljstvu "jer rast gospodarstva još nisu osjetili svi građani niti smo uspješno odgovorili na izazove koji stoje pred nama", poručila je, dodavši između ostalog: "Iako se na reformama kontinuirano radi, još uvijek zaostajemo za nama sličnim članicama EU i srednje i istočne Europe", kazala je te dodala kako se to vidi i u izvješćima Svjetske banke i Svjetskog gospodarskog foruma, koji Hrvatsku, kako je rekla, "ocjenjuju kao najnekonkurentniju državu, s najtežim uvjetima poslovanja u klubu tzv. nove Europe".

Horvat: Investicije, inovacije i digitalizacija ključne za razvoj i rast

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je istaknuo kako su ključne riječi gospodarskog razvoja investicije, inovacije i digitalizacija. Do kraja godine, kako je kazao, očekuje se oko 2 milijarde eura stranih ulaganja te bi ova godina po ulaganjima bila najuspješnija u povijesti Hrvatske.

Investicije su ulaganje u ekonomsku sigurnost, kazao je Horvat napominjući kako 2019. treba biti godina digitalne transformacije.

Na skupu su proglašeni najbolji mali i srednji poduzetnici u četiri kategorije. Najboljima u kategoriji "uzlet izvoza" je tvrtka Gen-i, u kategoriji "uzlet prihoda" Solvis, u "kategoriji dobiti" Agrimatco, a u kategoriji "uzlet investicija" Međunarodna zračna luka Zagreb.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!