08:59 / 09.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Grabar-Kitarović: Iznimno velik doprinos antifašista

Foto: Boris Scitar/Vecernjilist/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernjilist/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica je podsjetila da je danas i Dan Europe, spomendan donošenja Schumanove deklaracije.
Na Dan pobjede predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je iznimno velik doprinos hrvatskih antifašista konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom te podsjetila da je danas i Dan Europe, spomendan donošenja Schumanove deklaracije.

- Obilježavajući Dan pobjede, 9. svibnja, sjećamo se hrvatskih antifašista, koji su dali iznimno velik doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Federalna Država Hrvatska, utemeljena odlukom ZAVNOH-a, postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, doprinos dali i brojni antifašisti, napisala je predsjednica na Twitteru.Danas je, podsjetila je, ujedno i Dan Europe, spomendan donošenja Schumanove deklaracije 1950., čime su, iako u okolnostima blokovski podijeljene Europe, stvoreni temelji buduće Europske unije država i nacija. - Pripadanjem Hrvatske Europskoj uniji potvrđena je vjekovna predanost hrvatskoga naroda Europi i njezinim duhovnim i uljudbenim vrijednostima, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!