23:06 / 16.07.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Grabar Kitarović na čelu NATO-a? Predsjednik i premijer složni: Bilo bi korisno za Hrvatsku

Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Veliko je zanimanje u javnosti pobudila vijest da bi bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović mogla biti među kandidatima za glavnog tajnika NATO-a. Izbor za nasljednika aktualnog glavnog tajnika Jensa Stoltenberga trebao bi se provesti za malo više od godinu dana. Evo kako su tu mogućnost komentirali predsjednik Milanović i premijer Plenković.

- Ja ne bih imao ništa protiv, ali najbolji način da je polijemo katranom je da o tome pričamo. Inače, to je za godinu dana. Dakle, ajmo to staviti na stranu. Draže mi je da je ona nego da je bilo tko drugi tko je stranac, ne. Prije svega bi bilo korisno za Hrvatsku. Mislim, mi jesmo saveznica, ali ipak nam je naš interes prvi, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Bilo bi to super, ja bih je odmah podržao. Bilo bi mi jako drago. Radila je u Sjevernoatlantskom savezu, jako dobro razumije i međunarodne i sigurnosne teme i sigurno je jedna od onih koje su indicirane temeljem svog dosadašnjeg rada da preuzmu jedu takvu funkciju. Prema tome, nema tu nikakvoga iznenađenja. Meni je, dapače, drago da se o tome govori, rekao je premijer Andrej Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!