13:44 / 23.08.2019.

Autor: HRT

Grabar-Kitarović o napadu kod Knina, Plenković traži da se angažiraju svi policijski resursi

-

-

Foto: - / -

Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentirati kada dobijem detaljno policijsko izvješće - kratko je novinarima izjavila Grabar-Kitarović.
Oštre osude napada na Srbe i dalje stižu. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako osuđuje svako nasilje, dodavši kako će incident kod Knina komentirati kada dobije detaljno policijsko izvješće. Premijer Andrej Plenković traži da se u otkrivanju počinitelja angažiraju svi policijski resursi.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentirati kada dobijem detaljno policijsko izviješće - kratko je novinarima izjavila Grabar-Kitarović nakon ispraćaja posmrtnih ostataka ekshumiranih osoba na području Gračana ubijenih potkraj Drugoga svjetskog rata.Grabar-Kitarović: Osuđujem nenarodne totalitarne režime i velikosrpski totalitarizam

Plenković: Treba poduzeti sve da se počinitelji otkriju i sankcioniraju

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je napad na pripadnike srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama očito bio čin s nakanom pa treba poduzeti sve da se počinitelji otkriju, kazne i sankcioniraju.

- Pogledao sam sva tri incidenta koja su spomenuta, i Supetar, i Viškovo i ovo jučer u Kninu. Ja osobno i Vlada vrlo smo oštro i momentalno osudili sve te incidente - kazao je Plenković.- Kao zemlja koja je riješila sva svoja strateška ključna pitanja, poput slobode, demokracije, reintegracije okupiranog teritorija, mira, pozicioniranja u NATO i EU, funkcioniranja institucija, mi moramo djelovati kao sampouzdan narod koji cijeni postojanje manjina u svojoj zemlji i štiti njihova prava - dodao je.

Najavio je da će danas, nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova te šefom Sigurnosno-obavještajne agencije, ravnatelj policije otići prema Kninu.

- Želimo da se svi resursi hrvatske policije angažiraju i da se napadači otkriju. To je očito bio čin s nakanom, koliko sam do sada prikupio informacija, i smatram da treba poduzeti sve da se ti počinitelji otkriju i sankcioniraju - naglasio je Plenković.

Jandroković: Policija je poduzela potrebne radnje i već uhitila neke ljude

- Potpuno je jasno kako je policija poduzela potrebne radnje i već uhitila neke ljude. Napad jasno osuđuje državni vrh i naša je poruka mjerodavnim institucijama kako očekujemo da pronađu počinitelje i da se sudskim postupkom kazne kako bi poslali poruku i drugima - izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dodao je kako su trendovi pokazali da u Europi, pa i u Hrvatskoj, radikalni desni ili lijevi elementi imaju i političku snagu.

- Međutim, dominantno ozračje u hrvatskom društvu vrlo jasno osuđuje nasilje i promiče toleranciju, mir, suradnju i međusobno poštovanje - naglasio je Jandroković. Dodao je kako ponajprije mlađe generacije treba "učiti da i mir, i sloboda i demokracija nisu nešto što dolazi samo po sebi, već da se to gradi i prenosi na ljude koji dolaze".

- Šalju se vrlo jasne poruke i na tome treba ustrajati, a eliminirati sve one koji promiču ekstremizam, bilo lijevi ili desni - ustvrdio je Jandroković.

Da napadi nisu izoliran slučaj, smatraju i u SDP-u.

- Ali to i ne čudi jer imamo vladu koja tolerira upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", ne kažnjava te anomalije u društvu, a s druge strane imamo predstavnike Srba u Hrvatskoj koji umjesto da štite Srbe, oni štite HDZ, vladajuće, i zajedno s njima sjede u toj istoj vladi, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.


Pupovac: Obratit ćemo se međunarodnim institucijama

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković novinarima je komentirao i navode portala Index.hr koji tvrdi kako bivši ministar uprave Lovro Kuščević u svojoj vili koju iznajmljuje iznad kamina uz poprsje Franje Tuđmana ima i fotografiju poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića.

- Neshvatljivo mi je da bilo tko u Hrvatskoj ima sliku Ante Pavelića u svojoj kući. Kolega Kuščević to je demantirao, ne znam što je istina, no mogu reći da mi je to neprihvatljivo i da nije normalno da netko bilo gdje u Hrvatskoj, pa čak i privatno, ima sliku Ante Pavelića - kazao je Jandroković.

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na izjavu Davora Ive Stiera koji je poručio kako "ne može kritizirati predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru".

- HDZ je izrazila čvrstu i jednoglasnu potporu Grabar-Kitarović u utrci za predsjednicu, kolega Stier je isto tako jasno kazao da podržava našu kandidatkinju i od njega očekujem da će revno raditi da Kolinda pobijedi na izborima - zaključio je Jandroković.


-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!