11:23 / 05.11.2019.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Grabar-Kitarović oglasila se o Škorinoj izjavi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Miroslav Škoro boravi u Dubrovniku gdje se dotaknuo ilegalnih migracija, teme o kojoj se ne govori mnogo - kako je istaknuo.
Potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro boravi u Dubrovniku gdje se dotaknuo ilegalnih migracija, teme o kojoj se ne govori mnogo - kako je istaknuo.

Na to ga je potaknulo putovanje prema Dubrovniku tijekom čega se susreo s policijskim kontrolama. Smatra da stanovnici pograničnih područja žive u strahu, rekao je. Iako policija čini sve, Škoro misli da joj je potrebna i pomoć vojske.

- Uz dužno poštovanje i zahvalu hrvatskoj policiji koja čini sve što može, moramo ipak upozoriti da je primarni zadatak države da štiti svoj teritorij i građane. Bilo bi dobro razmisliti o tome da i druge službe koje su osposobljene za zaštitu ustroja, imovine i građana RH budu uključene u ovaj proces dok ne bude kasno. Pritom prije svega mislim na Oružane snage RH, kazao je Miroslav Škoro.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović o ovoj se temi oglasila putem priopćenja iz njezina ureda.

- Upravo je moja inicijativa potaknula zakonske izmjene iz ožujka 2016. kojima je u Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu u obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice. To je moguće naravno samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili Vlada ocijeni da to sigurnosni i/ili humanitarni razlozi zahtijevaju.

Bila sam zbog takve inicijative tada izložena salvama potpuno neosnovanih kritika, prvenstveno iz redova SDP-a, koji je očito smatrao kako Hrvatska i dalje treba nadzoru svoje granice pristupiti krajnje neodgovorno kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića.

Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije, koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Krstičević: Bude li potrebno, pomoći će i vojska

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak da hrvatska policija radi sjajan posao u kontroli hrvatske granice te dodao da je vojska, ako se za to u perspektivi pokaže potreba, spremna pomoći MUP-u jer je, naglasio je, sigurnost građana ključna.

- Mislim da naši policajci rade sjajan posao, osiguravaju državnu granicu. Jasno da je odgovorrnost svih nas sigurnost naših ljudi. U ovom trenutku je cijela odgovornost, što se tiče granice, na MUP-u. Hrvatska vojska je uvijek spremna pomoći MUP-u, odgovorio je Krstičević na pitanje novinara smatra li da policija dobro radi svoj posao na granici i treba li se vojska uključiti u čuvanje granice.

Kazao je da ne vidi razloga da u perspektivi, kako bi dali sigurnost ljudima, to ne radi i Hrvatska vojska, zajedno s policijom.

Priopćenjem je reagiralo i Ministarstvo unutarnjih poslova.

- U ovom trenutku ne postoje ni sigurnosni, a ni humanitarni razlozi zbog kojih bi Ministarstvo unutarnjih poslova cijenilo potrebu za takvim angažmanom Oružanih snaga, budući da se hrvatska policija pokazala profesionalnom, spremnom i doraslom obavljati poslove nadzora i zaštite vanjske granice Europske unije, kaže se, među ostalim ,u priopćenju MUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!