20:15 / 22.12.2019.

Autor: S.M./HRT

Grabar-Kitarović: Ovo je bila borba 10 na jednu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je danas birala predsjednika ili predsjednicu države za novi petogodišnji mandat na Pantovčaku.
U izbornom stožeru HDZ-a zadovoljni su rezultatima izbora koje je ostvarila njihova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u prvom krugu predsjedničkih izbora. Najavljuju kako očekuju pobjedu u drugom krugu. 

U drugi krug predsjedničkih izbora idu Milanović i Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović slavila je u izbornom stožeru. Dočekala ju je razdragana atmosfera s domoljubnim pjesmama u pozadini:


Nakon većine prebrojanih glasova u prvom krugu, gdje je osvojila drugo mjesto nakon Zorana Milanovića, obratila se javnosti. Kazala je da čestita svima koji su joj dali povjerenje u prvom krugu.

- Ovo je bila bitka 10 na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru za razliku od Zorana Milanovića. Moramo se svi okupiti i idemo na pobjedu. Posebno želim zahvaliti HDZ-u i njegovom vodstvu, a i drugima koji su mi pružili potporu, kazala je. 

- Večeras želim posebno zahvaliti svima mladima, ne samo iz mladeži HDZ-a, već i onima koji su prvoga puta glasovali. Vi ste rođeni u miru, demokratskoj slobodnoj državi. Vi ćete preuzeti kormilo države. Moramo gledati u budućnost, ono što će biti važno za 10-20 godina, a ne gledati u prošlost, dodala je.

- Večeras pred vama stojim ponosno i tražim povjerenje za drugi krug. Pozivam vas da u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović i dodala - "bit će to glas za pet godina žestoke borbe i žestokog rada".

Kazala je da je Zoran Milanović poželio da se predsjednik Republike bira u Hrvatskom saboru. Upravo je današnje glasovanje pokazalo da hrvatski narod želi birati svog predsjednika na neposrednim izborima.

- Svi vi koji ste izašli u prvom krugu pokazali ste da želite birati svoga predsjednika. Zato pozivam sve birače, koji u prvom krugu nisu dali glas meni, da se okupimo zajedno oko mojeg programa. To je glas za još bolju Hrvatsku, za onu Hrvatsku koja je po mjeri svakog čovjeka, za Hrvatsku koja vjeruje u demokraciju, koja želi više a ne manje demokracije i za predsjednicu koja radi među vama, s vama i za vas, kazala je i pozvala birače da glasuju za nju u drugom krugu, čestitavši svima Božić.Plenković: Vjerujem u razum hrvatskih birača i pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović

- Čestitam svim sugrađanima koji su sudjelovali u prvom krugu predsjedničkih izbora. Izlaznost je pokazatelj interesa. Čestitam svim kandidatima, posebno budućoj predsjednici, uvjeren sam - Kolindi Grabar-Kitarović na plasmanu u 2. krug. Smatram da je idućih 15 dana važno da temeljito svi građani vide koja je to politika koju želimo idućih pet godina. Uvjeren sam da će ona kroz nastupe poslati ključne poruke i ponovno dobiti povjerenje birača, izjavio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Smatra kako se desni dio biračkog tijela podijelio između Grabar-Kitarović i Škore i da je time Milanović imao više prostora.

Dodao je kako vjeruje u razum hrvatskih birača i izbor Kolinde Grabar-Kitarović u drugom krugu. Više puta je to ponovio.  Milijan Brkić, zamjenik predsjednika stranke, rekao je da je HDZ zadovoljan rezultatima te da su ti podaci pokazatelj da Kolinda Grabar-Kitarović sigurno pobjeđuje u drugom krugu.

- Moramo uzeti činjenicu da ovoga puta, u odnosu na prethodne izbore, imamo dva jaka kandidata na pozicijama desnog centra. To su Miroslav Škoro i Kolinda Grabar-Kitarović. Škoro je postigao dobar rezultat i na tome mu čestitamo. Ali, ulaskom Kolinde Grabar-Kitarović u drugi krug, birači Škore će sigurno dati svoj glas njoj u drugom krugu, pa će ona onda pobijediti, rekao je Brkić.

Odgovarajući na pitanje misli li da će dio Škorinih birača ipak biti za Milanovića, Brkić je kazao da je istina da ih dio neće biti za Kolindu Grabar-Kitarović. No velika većina glasača će razmišljati domoljubno, odgovorno, razmišljat će o budućnosti Hrvatske i svoj glas će dati Kolindi Grabar-Kitarović, dodao je.

Smatra i da su svaki izbori neka poruka stranci.

Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a, rekao je da su rezultati odlični za Kolindu Grabar-Kitarović, a da je Dalmacija ostala utvrda HDZ-a. Odgovarajući na upit iznenađuje li ga rezultat Zorana Milanovića, kazao je da je to zato što je na ljevici jedan kandidat. "Tradicija je od 2000. godine da je na desnici uvijek 2-3 kandidata", kazao je.

Govoreći o tome kakvi se rezultati u Zagrebu očekuju kazao je da se vide trendovi te da ne vjeruje da će doći do značajne promjene.

- To su sve nekako ujednačene borbe, rekao je.

Ivan Anušić, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, kazao je za HRT tijekom izborne večeri da se prvi rezultati nisu poklapali s onim što su oni predviđali. 

- Ovaj postotak koji je dobila Kolinda Grabar-Kitarović je onaj na kojega smo računali. To nam je bio i cilj. Bitno je reći da su i Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro dva kandidata koja su s iste svjetonazorske pozicije i političkog okvira. Dobili su već u prvom krugu više od 50%. Vrlo jasno je definirana želja i cilj hrvatskih birača na ovim izborima. U drugom krugu je Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović. Mislim da će to biti jedna kvalitetna borba, dodao je.

Smatra da je Milanović ostvario takav rezultat jer nije imao nijednog ozbiljnog protukandidata na ljevici.

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, rekao je za HRT da želi zahvaliti svima koji su izašli na izbore. Odaziv je veći nego na prošlim izborima, kazao je. - Ostvarujemo ono što smo si zadali za cilj, a to je da Kolinda Grabar-Kitarović uđe u drugi krug. Ohrabruje nas to da kada se zbroje rezultati kandidata desnog centra i desnice, da je to 50 ili nešto više posto. Stoga s puno optimizma gledamo na konačni ishod izbora, kazao je Jandroković. Prednost Zorana Milanovića ne smatra velikom. 

-  Radi se o svega nekoliko postotnih poena. Treba biti oprezan s izlaznim anketama. Imamo već dosta utakmica u nogama i zato smo optimistični. Vjerujemo da će velik broj birača Miroslava Škore u drugom krugu podržati kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, rekao je.

Odgovarajući na pitanje što misli kako to da je Miroslav Škoro dobio veliki broj glasova, kazao je da je to tako kada neka stranka ima vodeće pozicije - premijera, većinu u Saboru, predsjednika stranke.

- Onda je motivacija onih koji žele promjene ponekad jača od onih koji bi očuvali postojeći sustav. Mislim da je to jedan od razloga zašto je gospodin Škoro ostvario tako dobar rezultat. Značajan broj birača Mislava Kolakušića otišao je Miroslavu Škori. Vjerojatno su procijenili da on ima određene izglede, dodaje.

Smatra da Miroslavu Škori treba čestitati na postojećem rezultatu te da će Kolinda Grabar-Kitarović ući u drugi krug izbora i ostvariti pobjedu na kraju. Istaknuo je da je Kolinda Grabar-Kitarović jako dobro "prošla" u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nada se da će tako biti i u drugim dalmatinskim županijama.

- Zagreb je važan. Vidio sam da je glasalo više od 250.000 birača, bez obzira na kišu. Vidjet ćemo, ne bih ništa prejudicirao. Ulazimo u drugi krug i potencijal je vrlo veliki za Kolindu, dodaje.

Bačić: Očekujemo bolje rezultate Grabar-Kitarović nego što su pokazale prve izlazne ankete

Komentirajući rezultate prve izlazne ankete po kojoj je Kolinda Grabar-Kitarović na drugom mjesto nakon Zorana Milanovića, Branko Bačić je kazao da je HDZ zadovoljan rezultatom.

- Od prvog dana smo tvrdili da će Kolinda Grabar-Kitarović ući u drugi krug. To su prvi rezultati i pokazali. Čestitamo joj na tom rezultatu, kazao je Bačić.

- Ovo su još uvijek izlazne ankete. Došlo je do okrupnjavanja glasova Zoranu Milanoviću. To nije bio slučaj na desnom centru. Veći dio glasova se podijelio tako da je Kolinda Grabar-Kitarović kao kandidat HDZ-a i drugih stranaka dobio veću potporu birača, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!