18:24 / 08.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Grabar-Kitarović primila guvernera Sankt Peterburga

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica je među ostalim zahvalila ruskoj strani na spremnosti u iznalaženju uspješnog rješenja prekograničnog onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu iz Rafinerije nafte Brod.
Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović primila je guvernera Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka koji u Zagrebu boravi povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljskih veza Sankt Peterburga i Zagreba, priopćio je Ured predsjednice.

Grabar-Kitarović
i Poltavčenko istaknuli su da je ova godina od posebnog značaja za nastavak obogaćivanja sveukupnih odnosa, posebice u području hrvatsko-ruskih kulturnih i gospodarskih veza, navodeći pritom trenutno gostovanje Državnog baletnog kazališta "Leonid Jakobson" iz Sankt Peterburga, ali i nedavno otvorenu izložbu o Katarini Velikoj u Zagrebu.

Predsjednica je naglasila da su stabilni odnosi s Rusijom važna sastavnica hrvatske vanjske politike. Ruska Federacija, ocijenila je predsjednica, važan je čimbenik i sugovornik po pitanju sigurnosti i stabilnosti na području jugoistoka Europe. Zahvalila je ruskoj strani na spremnosti u iznalaženju uspješnog rješenja prekograničnog onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu iz Rafinerije nafte Brod.

Guverner Poltavčenko naglasio je kako su u njegovom izaslanstvu i brojni predstavnici gradskih službi Sankt Peterburga s ciljem daljnjeg unaprjeđenja gospodarskih veza dvaju gradova. Sugovornici su pozdravili rast trgovinske razmjene između Hrvatske i Sankt Peterburga ali i Ruske Federacije u prvom tromjesečju ove godine te zaključili kako postoji realan potencijal za jačanje gospodarske i kulturne suradnje, ali i one u drugim područjima poput turizma i obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!