13:28 / 07.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Grabar-Kitarović: Učiteljima vratiti dignitet koji zaslužuju

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Profesiji učitelja nužno je vratiti dignitet koji zaslužuje, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za vrijeme posjeta Učiteljskom fakultetu u Petrinji.
Profesiji učitelja nužno je vratiti dignitet koji zaslužuje, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za vrijeme posjeta Učiteljskom fakultetu u Petrinji, koji je obišla tijekom posljednjeg dana boravka u Sisačko-moslovačkoj županiji, gdje je privremeno premjestila svoj Ured.

U Petrinji, gdje ju je dočekao i pozdravio gradonačelnik Darinko Dumbović, predsjednica se najprije na radnom sastanku sastala s gradskim čelništvom, nakon čega je posjetila odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U obraćanju studentima, nastavnicima i djelatnicima fakulteta naglasila je važnost te struke, jer su učitelji i odgajatelji, kako je rekla, prve osobe s kojima se djeca susreću izvan svog doma.

Napomenula je da je u Hrvatskoj u vrtiće uključeno tek 75 posto djece, dok je taj prosjek u Europi oko 90 posto. "Ne možemo biti zadovoljni s brojem djece integriranih u predškolski sustav u Hrvatskoj i stoga sam se kao pokroviteljica priključila akciji UNICEF-a 'Vrtić za sve'. Vi najbolje znate koje su prednosti razvoja i stvaranja socijalnih vještina djece koja su pohađala vrtiće", poručila je Grabar-Kitarović i zauzela se da se u ruralnim sredinama, izvan velikih gradova, ostvaruju uvjeti za uključivanje većeg broja djece u vrtiće.

Učiteljima je nužna potpora cijelog društva

Predsjednica je naglasila kako je profesiji učitelja nužno vratiti dignitet koji zaslužuje, pri čemu je učiteljima nužna potpora cijelog društva. "Neka vas pamte po znanju, strpljenju i ljubavi koju ste ponijeli, pa ćete tako biti ispunjeni i sretni", zaključila je predsjednica Republike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!