Grabar-Kitarović: Želim uspjeh Milanoviću, to je u interesu Hrvatske

05.01.2020.

18:40

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Kolinda Grabar-Kitarović nije se uspjela izboriti za drugi mandat na Pantovčaku.
Kolinda Grabar-Kitarović nije se uspjela izboriti za drugi mandat na Pantovčaku.

Sedmi predsjednički izbori u Hrvatskoj
-
Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora
- Reakcije u stožeru Zorana Milanovića

Kolinda Grabar-Kitarović obratila se nakon izbornog poraza.

- Zahvaljujem svima koji su danas izašli na birališta, pokazali da im je stalo do naše Hrvatske i da se ponašaju kao odgovorni građani. Ono što su me neprestance pitali, što ću prvo učiniti nakon izborima, rekla sam, najprije zahvaliti svojoj obitelji, suprugu, djeci, mami i tati koji su večeras ovdje na svoj potpori, strpljivosti i beskrajnoj ljubavi ovih godina. Volim vas. Zahvaljujem vodstvu HDZ-a na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem te svim članovima i članicama, poručila je.

Osvrnula se na izborni rezultat.

- Poruka koju moramo izvući jest da očito moramo više biti među građanima, ljudima, više slušati njihov glas. Hrvatska je odlučila. Zoran Milanović bit će predsjednik Hrvatske sljedećih pet godina. Na tome mu čestitam, želim mu svako dobro u obnašanju njegove dužnosti. Za mene je kampanja gotova u petak, više neću niti riječ reći niti protiv svojih prethodnika niti svojeg nasljednika. Zato pružam ruku Zoranu Milanoviću da pokažemo da prijenos vlasti može biti civiliziran, da ga uputim u sve što sam radila i da se nađemo i prije službenog prijenosa vlasti. Hrvatskoj je potrebna stabilnost.

Dodala je da se ne treba ideološki dijeliti.

- Nadam se da ćemo se svi okupiti oko zajedničkih vrijednosti i da ćemo početi stvarati modernu, tolerantnu, uključivu Hrvatsku. Na kraju želim Zoranu Milanoviću poželjeti uspjeh jer je to u interesu Hrvatske, sve naše djece. Uvijek ću biti tu, tu sam, ostajem u Hrvatskoj, nadam se da ćete shvatiti kada sutra odem na 10, 15 dana odmora, nisam ga imala pet godina, zaključila je Grabar-Kitarović.

• Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier izjavio je da HDZ mora čuti što su mu birači rezultatima predsjedničkih izbora poručili.

- Moramo čuti što su nam birači poručili. Već na europskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora poslali su nam jasnu poruku. Što se tiče političkog identiteta HDZ-a i što se tiče borbe protiv klijentelizma, na tome ćemo raditi i ponovno ćemo stati na noge, rekao je Stier novinarima  

• Čestitam Zoranu Milanoviću na rezultatu, čestitam i Kolindi Grabar-Kitarović. Rezultati su takvi kakvi jesu, hrvatski narod poslao je poruku. Poruka je da su ovi rezultati poruka kandidatima, a isto tako i strankama koje stoje iza njih. Treba izvući pouku, treba vidjeti gdje smo pogriješili, a što smo dobro činili, rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

O poziciji Andreja Plenkovića.

- Pozicija Andreja Plenkovića je takva da je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade. Dok ne budu unutarstranački i parlamentarni procesi, on će biti na toj poziciji, ne treba oko toga "raditi famu". Svi će se procesi događati unutar kruga obitelji. Moramo biti svjesni da smo mi ovdje zahvaljujući članstvu. Članstvo će svoje reći na unutarstranačkim izborima, dodaje.

- Miroslav Škoro dobio je veliku potporu građana te je to i poruka HDZ-u, jesmo li dovoljno artikulirali one politike i stavove, koje su naše birače privukli ili odbacili od naše stranke, dodaje.  

• Na neki način Grabar-Kitarović je platila cijenu za politiku HDZ-a. Ovo je poruka HDZ-u i našoj kandidatkinji i mi ćemo morati neke stvari promijeniti ako želimo pobijediti, to je jasno, rekao je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač

Smatra kako je očito da su birači u Hrvatskoj, posebno birači HDZ-a i desnoga centra koji su tradicionalniji i konzervativniji, drugi put poslali jasnu poruku nakon izbora za Europski parlament.

- Ta se poruka, čini mi se, nije dovoljno shvatila u HDZ-u i zato danas imamo ovakav rezultat, koji je za nas loš. On nije pobjednički i mi ćemo u HDZ-u neke stvari morati promijeniti kako bismo bili spremni za parlamentarne izbore. Na ovakav način ne možemo ići na parlamentarne izbore, naglasio je Kovač koji je čestitao Zoranu Milanoviću na izglednoj pobjedi.

• Pretpostavljam da do kraja neće biti velika razlika u odnosu na prvotne rezultate. Za analizu ovoga rezultata treba pričekati. "Na vruće" mogu reći da je dio desnog biračkog tijela ili ostao kod kuće, dio je, pretpostavljam, učinio nevažeće listiće. Mislim da je već poznat rezultat i da je potrebno čestitati gospodinu Milanoviću, kaže šef Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, Branko Bačić, dodajući da ovo ipak nisu parlamentarni izbori.

- Oni se odvijaju u 10 izbornih jedinica, drugačiji su to izbori. Mi ćemo u HDZ-u dobro proučiti rezultat i vidjeti kako odgovoriti.

Osvrnuo se i na trećeplasiranog kandidata iz prvog kruga izbora Miroslava Škoru, koji je u videoporuci na Facebooku rekao da na glasačkom listiću neće zaokružiti ni Milanovića niti Grabar Kitarović već broj tri - hrvatski narod.

- Podaci koje dobivamo s birališta pokazuju da je četiri posto nevažećih glasova. Ako je to onaj dio birača koji su poslušali gospodina Škoru, moram reći da je to mali broj, rekao je Bačić.

Smatra neprihvatljivim da se na takav način preporučuje glasanje. 

- U svakom slučaju, rezultat demantira takvu politiku, ustvrdio je.

• Teško je komentirati, radi se o prvim izlaznim anketama, a ne o izlaznim anketama koje obuhvaćaju sve glasače koji su glasovali do 19 sati. Te izlazne ankete ne obuhvaćaju naše glasače koji su glasovali u dijaspori niti one koje su glasovali u BiH. Prednost u ovim izlaznim anketama je gospodina Milanovića, ali teško je bilo što prognozirati prije nego imamo potpunije rezultate, rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner novinarima.

• Ova razlika ne ida nam u korist. Čekamo službene rezultate pa ćemo onda moći dati završne komentare. Optimist sam po prirodi, uvijek se valja nadati, no razlika je dosta velika, upućuje na pobjedu Zorana Milanovića. Očito je da je jedan dio birača Miroslava Škore glasovao je za našu kandidatkinju, no to nije bilo dovoljno. Kada sve završi, napravit ćemo temeljitu analizu. Puno je onih s desnice koji su pripomogli, ako je ovo točno, da Zoran Milanović postane predsjednik. Moramo povući poteze koji će nas usmjeriti prema parlamentarnim izborima za koje vjerujem da će pokazati nešto sasvim drugo. Što se tiče odgovornosti, prerano je o tome govoriti. Ali nama je svima na srcu rezultat HDZ-a na parlamentarnim izborima, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

• Razočarenje i nevjerica i dalje vladaju u stožeru, manja skupina je pokušala podići atmosferu, ali nema ovdje razloga za slavlje, rekla je u javljanju naša reporterka Dajana Šošić.

• Šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović Ivan Anušić izjavio je, nakon objave izlazne ankete, kako je razlika od 6,5 posto dosta velika te će je biti teško stići.

- Na istoku Hrvatske imali smo šaroliku situaciju. Neke županije su ostale jako iza, neke su uspjele dostići prosjek kakav je bio u ostatku Hrvatske, ali izlaznost je mala i zato jer veliki dio ljudi više ne živi u Slavoniji. Njih tamo više nema a još uvijek su tamo prijavljeni, rekao je.

• Naravno da smo očekivali da će ankete pokazati prednost Kolinde Grabar-Kitarović. Pokušali smo animirati građane, zahvaljujemo svima koji su izašli na birališta. Pokušali smo prezentirati njezin program te sve što nudi za budući period, a koliko smo uspjeli, rezultati anketa govore da nismo baš uspjeli. Ja sam inače rezerviran prema svim anketama. Ovo je malo prevelika razlika, ali se još uvijek nadam da je preokret moguć. Kada dođu službeni rezultati, naravno da ćemo čestitati pobjedniku. Mi smo kao HDZ napravili ono što smo mislili da je korisno za kampanju gospođe Grabar-Kitarović. Odlučujuće je glasovanje u Zagrebu, ali u slavonskim županijama vidjeli smo jednu simbiozu glasača krajnje desnice koji su pokušali oteti glasove Kolinde Grabar-Kitarović, a nažalost, to se prelilo u drugi krug. Kako netko tko se predstavlja kao desnica može glasovati za Zorana Milanovića?, rekao je potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak.

• Naš reporter Petar Vlahov javlja da je u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović zavladao muk po objavi izlaznih anketa.

Prema prvim izlaznim anketama, Zoran Milanović dobiva 53,25%, a Kolinda Grabar-Kitarović 46,75%. Više pročitajte ovdje.

Iz stožera se javio i naš Petar Vlahov.

- Prve izlazne ankete mogle bi već otkriti mnogo toga, rekao je Vlahov u javljanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!