Grad i općine na Krku stekle status kandidata za "zero waste" certifikat

15:32 / 05.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Smanjenje otpada na Krku

Smanjenje otpada na Krku

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Sedam jedinica lokalne samouprave na otoku Krku u ponedjeljak je steklo status kandidata za "zero waste" grad ili općinu, što je prvi pomak prema punopravnoj certifikaciji najboljih praksi u Europskoj uniji, izvijestila je Zelena akcija. 

Na konferenciji za novinstvo Udruge Zelene akcije i Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk u gradu Krku rečeno je da su taj grad i općine Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat i Malinska - Dubašnica prihvatili "odluku o implementaciji 'zero waste' strategije maksimalnog smanjenja otpada te povećanja ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja".

Kako je istaknuto, otok Krk godinama je na samome vrhu odvojenog prikupljanja i održivog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj unatoč velikim izazovima zbog turističke sezone. Logičan sljedeći pomak jest pridruživanje međunarodnoj strategiji zero waste", koja promiče postizanje visokih ciljeva primjenom mnogih učinkovitih mjera u skladu s javnim interesom, zaštitom okoliša i prioritetima u hijerarhiji gospodarenja otpadom, priopćila je Zelena akcija.

Odluka o implementaciji definira ambiciozne petogodišnje ciljeve od 70 posto odvojeno prikupljenog otpada i smanjenje količine ostalog otpada s 235 na150 kilograma po stanovniku. Uz to, Komunalno poduzeće Ponikve osigurat će da se na Krku primjenjuju različiti modeli smanjenja količine otpada koji nastaje, ističe se u priopćenju.

Zelena akcija izradila je za jedinice lokalne samouprave na Krku analizu s preporukama za daljnji razvoj održivog sustava gospodarenja otpadom. Provedbom tih preporuka i postizanjem definiranih ciljeva, one će postati još prepoznatljivije u društvu najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom i steći uvjete za punopravnu certifikaciju koju dodjeljuje europska mreža Zero Waste.

Kako bi se ispunile obveze predviđene strategijom, nastavit će se suradnja Komunalnog poduzeća Ponikve i stručnjaka Zelene akcije, koji će pratiti napredak i pomagati pri realizaciji predloženih mjera za smanjenje nastanka, ponovne uporabe i recikliranja otpada, istaknuto je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!