Grad Kaštela tužio Split zbog odluke o smjeni direktora Vodovoda i kanalizacije

25.01.2023.

19:06

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Grad Kaštela podnio je tužbu protiv Grada Splita kojom osporava njegovo stajalište da se odluke o imenovanju i razrješenju direktora tvrtke Vodovod i kanalizacija (VIK) donose običnom većinom, što je, po ocjeni Grada Kaštela nezakonito.

- Podnesena je tužba Trgovačkom sudu u Splitu kojom se osporava nezakoniti stav Grada Splita da se odluke koje se tiču imenovanja i razrješenja direktora trgovačkog društva Vodovod i kanalizacija donose običnom većinom, navodi se u priopćenju gradske Služba za odnose s javnošću.


Grad Split glasao je za smjenu v.d. direktora Tomislava Šute, a kako se navodi u priopćenju, ostalih 12 članova društva nisu tako glasali.


Grad Split je s 56,83 posto udjela većinski vlasnik te tvrtke. Osim Splita, vlasnici te tvrtke su još gradovi i općine: Kaštela, Solin, Trogir, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Prgomet. Na Skupštini u ponedjeljak nije bilo Grada Trogira i Općine Šolta.


- Takve odluke donose se isključivo dvostrukom većinom, što znači da Grad Split kao većinski dioničar u temeljnom kapitalu trgovačkog društva Vodovod i kanalizacija ne može samostalno donijeti odluku, poručuje se u priopćenju Grada Kaštela, koji je sa 17,58 posto na drugome mjestu u vlasničkom udjelu te tvrtke.


Različita tumačenja uloge "dvostruke većine" nastala su u vezi sa sjednicom Skupštine Vodovoda i kanalizacije, održanom u ponedjeljak, na kojoj je od 13 članova bilo njih 11. Zamjenik gradonačelnik Splita Bojan Ivošević, koji je na toj sjednici zastupao Grad Split, rekao je da za smjenu Šute nije potrebna "dvostruka većina", nego obična većina. 


Šuta, s druge strane, tvrdi suprotno te ističe kako je za smjenu potrebna "dvostruka većina", što znači da je Gradu Splitu kao većinskom vlasniku tvrtke potrebna potpora još šest članova Skupštine. To se, kaže Šuta, nije dogodilo, nego je od 11 nazočnih članova Skupštine samo Grad Split bio za njegovu smjenu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!