Grad mladih postaje karantena za strane studente

08.10.2020.

17:55

Autor: Martina Klaić/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

default error photo
U njemu će biti smješteni zaraženi, ali i oni koji moraju u samoizolaciju. Sve je spremno, a prvi su privremeni stanovnici već stigli.
A upravo zbog rasta broja novozaraženih, Grad mladih u zagrebačkoj Dubravi postaje karantena za strane studente. U njemu će biti smješteni zaraženi, ali i oni koji moraju u samoizolaciju. Sve je spremno, a prvi su privremeni stanovnici već stigli.

Užurbane posljednje pripreme. Šest soba opremljeno je do posljednjeg detalja.

- Sredstva za osobnu higijenu, voda, toplomjer, rukavice, krevet, stol za učenje i prehranu, hladnjak, internet tako da mogu neometano pratiti svoje studentske obveze, sanitarni čvor, govori Cecilija Rotim, glavna medicinska sestra NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

- Tu im je osiguran topli obrok tri puta dnevno, dodaje.

Sljedećih 10 do 14 dana ovo će biti dom za 7 stranih studenata.

- Prvi pacijenti bit će smješteni u ovoj sobi. Riječ je o dvije zaražene studentice. Ostalih 5 studenata njihovi su kontakti i moraju u samoizolaciju. Bit će smješteni u susjednim sobama, ističe Rotim. 

O njima će voditi brigu medicinska sestra smještena u susjednom paviljonu.

- Ja sam spremna. Tu sam da pružam zdravstvenu pomoć 24 sata, ističe Zrinka Kljak, medicinska sestra. 

I ona će biti jedini kontakt koji će studenti imati.

- Ona ih tijekom dana zove da ih pita kako se osjećaju, koji su njihovi vitalni znakovi, znači oni si sami mjere temperaturu i tako javljaju medicinskoj sestri, a ona tada komunicira s liječnikom u COVID ambulanti i javlja kakvo je stanje naših korisnika u karanteni, objašnjava Cecilija Rotim. 

Desna ruka zdravstvenom sustavu djelatnici su Crvenog križa.

- Osigurali smo i higijenske pakete, najosnovnije higijenske pakete za korisnike ove usluge, govori Ante Mlinarić, voditelj Odjela za djelovanje u kriznim situacijama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. 

Korisnika će biti sve više, a kapaciteti će se zasigurno povećavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!