Grad na Dravi čeka još jedna borba s "krvopijama"

17.08.2023.

19:50

Autor: Katarina Barač-Perošević/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B:

Vodostaj Drave kod Osijeka je u opadanju i voda se polako povlači, no velike površine pod vodom i vremenski uvjeti idealni su za razvoj komaraca, što je uobičajeno nakon poplava i kiša. NZJZ Osječko-baranjske županije već je izdao preporuku za larvicidno tretiranje oko grada, a kada se pojave prvi komarci, slijede adulticidni tretmani, protiv odraslih jedinki. Grad na Dravi čeka još jedna borba s krvopijama.

Iz Osijeka se javio novinar HRT-a, Hrvoje Šimunović:


Kako kažu neki Osječani, ispratili smo vodeni val, sada dočekujemo komarce, rekao je.

Profesor sa Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera objasnio je kako je situacija s komarcima "vrlo kompleksna" te ustvrdio kako "službe maksimalno dobro obavljaju posao".

- (Treba) Tretirati larvicidno, ali u trenutku kada to bude moguće i optimalno. Naime, ova nova situacija je vrlo kompleksna, imali smo veliku količinu vode koja se izlila iz korita. Bila je tekuća i u tim okolnostima nije je imalo smisla tretirati. Ovogodišnje iskustvo je pokazalo da službe koje to rade, to rade maksimalno dobru u okviru svojih znanja i sposobnosti. Od sustava javnog zdravstva do izvođača. Ona prva navala invazija je relativno dobro rješena, vjerujem da će se ovo riješiti jednako tako, rekao je Branimir Hackenberger Kutuzović iz Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Na pitanje je li moguće da vodostaj poništi sve što se do sada napravilo, odgovorio je kako "će doći nova generacija jajašaca".

- Ona će sigurno u neku ruku poništiti ono što se napravilo. Ono što se napravilo, napravilo se jako dobro, ali sada su pod vodu došla nova jajašca, dakle, jajašca koja su snesena prije i tu će doći nova generacija komaraca koja će siugrno doći ovdje u Osijek, kazao je.

Oktrio je da će se sezona komaraca "produžiti u zavisonosti od vremenskih uvjeta". Prognozirao je kako će sezona potrajati do 11. mjeseca.

- Sezona komaraca će se produžiti u zavisnosti od vremenskih uvjeta. Ženke će biti aktivne, skroz dok god imaju jajašca za iznijeti. To ovisi i o temperaturi, vremenu i vodostaju. Moguće će da će ove, kao i prošle sezona komaraca trajati do 11. mjeseca, zaključio je.

'Ljude se previše plaši komarcima'


Nakon vodenog vala, nova prijetnja. Poučeni iskustvom u prošloj najezdi komaraca, Osječani se nadaju da neće prolaziti isti scenarij.

- Previše se priča o tome i ljude se plaši komarcima, a komarci su dio našeg života, rekao je jedan Osječanin.

- Mislim da neće baš, ustvari valjda će tretirati, tako je najavljeno, nadovezala se druga Osječanka.

Kako dosadni nametnici ne bi dospjeli do grada, već su počeli larvicidni tretmani na šumskom i močvarnom području.

- Izdali smo preporuke za rubne dijelove grada, vodostaj je bio visok, ogromno je područje pod vodom, objasnio je voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju NZJZ-a OBŽ-a, Hrvoje Bekina.

- Planiramo adulticine tretmane, a naravno po potrebi ćemo raditi adulticidne tretamne iznad naseljenih područja, ako do toga dođe, a to praktički očekujemo krajem ovog mjeseca, dodao je zamjenik osječkog gradonačelnika, Dragan Vulin.

U borbu protiv komaraca uloženo milijun eura


Borbom iz zraka i sa zemlje u prethodna tri mjeseca, Osijek je uspio dobiti bitku protiv komaraca, u koju je od raspoloživih milijun i pol, utrošeno milijun eura. Pomaže i suradnja s lokalnim općinima s čijih područja komarci stižu.

- Na području općine Bilje, gotovo da nema ličinki komaraca, zaista zanemarivo, ali glavni problem, koji nam zasada predstoji je park prirode koji je pun larvi, pun komaraca, rekao je načelnik opčine BIlje, Željko Cickaj.

- Dobili smo dozvolu resornog Ministasrtsva za larvicidno tretiranje posebnog zoološkog rezervata unutar PP Kopački rit, to je ono najzaštićenije područje, ali govorimo o biološkim sredstvima koji ni na koji način ne djeluju štetno, dodao je Vulin.

Potraje li sezona komaraca dulje od očekivanog, osigurat će se i dodatna sredstva u gradskom proračunu. Nova generacija komaraca očekuje se već idućeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!