Grad Osijek prvi put suzbija komarce na područjima okolnih općina

17.05.2023.

16:09

Autor: Hina/HRT/J.L.

Komarci, dugogodišnji problem

Komarci, dugogodišnji problem

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Grad Osijek ove će godine prvi put komarce suzbijati na području nekoliko susjednih općina s čijih poplavnih područja komarci dolaze u grad, najavila je Gradska uprava u kojoj očekuju da će sustavni pristup postupno smanjiti populaciju komaraca.


Dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare da je prvi put od hrvatske samostalnosti grad Osijek postigao dogovor o financiranju larvicidnih tretmana na području okolnih općina Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut.

- Istraživanja su pokazala da 95% posto komaraca u Osijek dolazi s tih poplavnih područja pa je grad preuzeo obvezu financiranja i provođenja tretmana, nastojeći spriječiti nastanak komaraca na tim područjima, pojasnio je.

Grad će larvicidne tretmane financirati u cijelosti, a uz to, s općinskim vlastima dogovoreno je da će se iz osječkog gradskog proračuna s 90% iznosa sufinancirati korektivni adulticivni tretmani komaraca, namijenjeni komarcima koji prežive larvicidno tretiranje, dok će općine osigurati preostalih 10%.

S obzirom na to da larvicidni tretmani nigdje u svijetu nisu potpuno učinkoviti, Vulin je najavio da će i na području grada provoditi adulticivne tretmane sa zemlje i iz zraka, a prvi tretmani predviđeni su u četvrtak i petak.

Napomenuo je da Gradska uprava vodi razgovore s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja oko ishođenja dozvole za larvicidno tretiranje rubnih područja Parka prirode Kopački rit s čijih južnih dijelova veliki dio komaraca dolazi u Osijek.

Vulin je izvijestio da je ove godine za suzbijanje komaraca u gradskom proračunu osigurano 700 tisuća eura dok će se Osječko-baranjska županija uključiti u financiranje s dodatnih 200 tisuća eura.

Kad se pridodaju sredstva koja će izdvojiti pojedine općine, dolazi se do iznosa većeg od 1,1 milijun eura. Uz to, Grad Osijek očekuje pomoć od Vlade od koje je gradonačelnik Ivan Radić zatražio sredstva.

Vulin vjeruje da će ove godine za borbu protiv komaraca na raspolaganju biti iznos veći od 1,5 milijun eura, što je više nego proteklih nekoliko godina.

Vezano za dogovor s okolnim općinama, Vulin kaže da su bitku s komarcima htjeli voditi i izvan grada, što će ujedno pomoći i općinama koje ne mogu osigurati dovoljno sredstava za učinkovitu borbu protiv komaraca.

To ne znači da komaraca uopće neće biti, ali sigurno je da će se, ovakvim sustavnim pristupom, ove i narednih godina populacija komaraca smanjivati, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!