16:48 / 25.07.2018.

Autor: HRT

Grad Pakrac pomaže obiteljima s troje i više djece

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Prije Domovinskog rata u Pakracu je živjelo oko 15 tisuća stanovnika, danas upola manje. U posljednje tri godine odselilo ih se još oko 500, cijele obitelji.
Prije Domovinskog rata u Pakracu je živjelo oko 15 tisuća stanovnika, danas upola manje. U posljednje tri godine odselilo ih se još oko 500, cijele obitelji. Stoga je i taj grad odlučio nešto poduzeti. Od ovoga mjeseca, u sklopu programa Tri plus, nudi nekoliko vrsta potpora obiteljima s troje i više djece.

Kada su prije 12 godina uplovili u bračne vode, Mirče i Vanesa Manavski nisu znali da će imati sedmeročlanu obitelj. No brojem se nisu opterećivali."Nismo odlučili imati neke planove za djecu, nego jednostavno tako je išlo jedno za drugim. Kako bi rekla jedna latinska izreka - ljubav sve pobjeđuje, amor omnia vincit tako i to", rekla je Vanesa Manavski.

Teolog - baptistički pastor i profesorica latinskog djecu podižu s dvije plaće. Hrana i odjeća koja se često razmjenjuje nisu problem, najmlađi ne pohađaju vrtić, no s dva školarca od jeseni, sve troškove neće biti lako pokriti.

"Recimo kad nama novci sjednu, prvo stvar kako mi smo se naučili funkcionirati - prvo platimo režije, e onda šta nam ostane idemo dalje za druge stvari trošiti", rekao je Mirče Manavski.

A upravo su režije do iznosa od 150 kuna ono u čemu sada mogu zatražiti subvenciju grada, kao i za komunalnu naknadu, ili pak za besplatno parkiranje. Uz troje i više djece, za to je još jedan uvjet. "To znači da se ne odnose na socijalu - na one obitelji koje primaju zajamčenu naknadu ili bilo koji oblik soc. pomoći nego stvarno na obitelji koje žive i rade u Pakracu i tu su odlučile ostati", rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Također, za treće i svako sljedeće dijete u obitelji, može se zatražiti i subvencioniranje pedeset posto cijene smještaja u vrtiću. "Mi smo presretni s obzirom da taj projekt roditeljima omogućava, osobito onima sa više djece, uključivanje sve djece u odgojno-obrazovni sustav" rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića "Maslačak" Višnja Klobučar.

Prijave traju do kraja mjeseca i do sada ih je, uz obitelj Manavski, podnijelo još njih 30-ak. Kako se procjenjuje da je u Pakracu oko stotinu obitelji s troje i više djece, očekuje se da će osiguranih dvjesto tisuća kuna za tu namjenu ubrzo trebati povećati.
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!