Grad Rijeka: Više od 3 milijuna eura za zaštitu socijalno ugroženih građana

14.02.2023.

12:57

Autor: T.V./HRT

Marko Filipović

Marko Filipović

Foto: Vijesti / HRT

Grad Rijeka utrošio je lani više od 3 milijuna eura iz proračuna za programe namijenjene zaštiti socijalno ugroženih građana. Ove godine izdvojit će dodatnih milijun eura, rečeno je na kolegiju riječkog gradonačelnika. Na kolegiju je bilo riječi i o stanju sigurnosti prošle godine u tome gradu. 

Velik dio tog iznosa otići će na pokrivanje troškova stanovanja, odnosno na subvencioniranje električne energije, centralnog grijanja i plina za socijalno ugrožene Riječane.

Za to se ove godine planira izdvojiti više od 140 tisuća eura.

- Sva istraživanja govore da su sugrađani starije životne dobi, stariji od 65, ženskog spola, koji žive sami jedna od najugroženijih skupina građana. Kad govorimo o podacima iz 2022. bitno je naglasiti da je ukupno bilo 6462 korisnika, rekla je Karla Mušković, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

- Ove godine smo socijalni program podebljali za još dodatnih milijun eura u proračunu, misleći na najugroženije građane da im pomognemo u suočavanju s inflacijom. Tu mislim na one najugroženije - umirovljenike, nezaposlene i one koji ostvaruju prava preko centra za socijalnu skrb, poručio je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Filipović: Stanje sigurnosti u Rijeci prošle godine zadovoljavajuće


Filipović je ocijenio, nakon izloženog izvješća Policijske uprave primorsko-goranske, da je stanje sigurnosti u Rijeci u 2022. godini bilo zadovoljavajuće.

- Suradnja s tom policijskom upravom je dobra i nema razloga da se tako ne nastavi, rekao je Filipović.

Naglasio je, međutim, aspekt migrantske krize koji je primjetan u Rijeci. Istaknuo je da još nije dobio odgovor na dopis premijeru i nadležnim ministrima sa zahtjevom snažnijeg uključenja državnih institucija na pitanje migranata u tranzitu kroz Rijeku.

- Mi smo, zajedno s drugim dionicima, na vrijeme reagirali i pomogli migrantima. Na sreću, do sad nije bilo većih problema na području sigurnosti vezanih uz migrante u Rijeci, naveo je Filipović.

Tomac: 1927 kažnjivih djela, porast od 3,7 posto


Na kolegiju gradonačelnika načelnik primorsko-goranskog Sektora kriminalističke policije Robert Tomac istaknuo da je lani u Rijeci bilo 1927 kažnjivih djela, što je za 3,7 posto više nego godinu prije. Razriješeno ih je 58 posto, prijavljena su 583 počinitelja, od kojih su 24 bila maloljetna.

- Prošle godine se dogodilo jedno teško ubojstvo i jedan pokušaj ubojstva te 11 slučajeva nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a sva ova kažnjiva djela su razriješena, naveo je Tomac. Razotkrivena su i dva bacanja eksplozivnih naprava na stambene objekte i jedan na automobil te više paleži automobila na Rastočinama, dodao je.

Povećao se broj kažnjivih djela organiziranog kriminaliteta prema 2021. godini i to najviše zbog znatno više nezakonitog ulaženja u Hrvatsku i kretanja kroz zemlju. U 2022. godini bilo je 39 zabilježenih nezakonitih ulazaka i kretanja, a godinu prije samo tri.

Načelnik Sektora za javni red i sigurnost Goran Gašpert izvijestio je da je u prošloj godini bilo 524 prekršaja javnog reda i mira, što je pad za 27 posto prema 2021. Prijavljeno je 612 počinitelja, a od njih je 22 posto takve prkršaje činilo i ranije.

U 1554 prometne nesreće na području grada bile su četiri poginule osobe, od kojih tri pješaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!