Grad Rijeka povećao plaće pomoćnicima u nastavi

20.01.2023.

17:03

Autor: Hina/HRT/A.S.

 Grad Rijeka povećao plaće pomoćnicima u nastavi

Grad Rijeka povećao plaće pomoćnicima u nastavi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Grad Rijeka povećao je izdvajanja iz proračuna za plaće pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju za 100 tisuća eura pa su s pomoćnicima potpisani aneksi ugovora.

U gradskom proračunu za 2023. povećan je iznos za plaće pomoćnika u nastavi za 100 tisuća eura na godišnjoj razini na temelju amandmana vijećnika platforme Možemo! Ive Davorije i Nebojše Zeliča.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je tijekom potpisivanja ugovora s pomoćnicima da je u Rijeci 2008. godine pokrenut projekt Rinkluzija za potporu učenicama s teškoćama. Zahvaljujući novcu iz europskih fondova, projekt se počeo znatnije razvijati 2010. te je otvorena mogućnost zapošljavanja više pomoćnika u nastavi. Cilj je da svako dijete kojem je to potrebno ima svojeg pomoćnika, rekao je Filipović.

Istaknuo je da bi obrazovanje trebalo biti u središtu politike, o čemu bi se trebalo više raspravljati na nacionalnoj razini.

Filipović je rekao da je kao potpredsjednik Udruge gradova pokrenuo inicijativu da se u svim gradovima, u sklopu mogućnosti, pokušaju ujednačiti cijene rada pomoćnika u nastavi.

Problematiku vezanu uz financiranje pomoćnika u nastavi Filipović je predložio kao točku dnevnog reda na sljedećoj sjednici predsjedništva te te udruge. Predlaže da gradovi zajednički pozovu mjerodavno ministarstvo da izmijeni odredbe Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima o načinu zapošljavanja te da uredi i ujednači cijenu njihova rada.

Pročelnica odjela riječke gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj zahvalila je nazočnim pomoćnicima u nastavi na zauzimanju i trudu.

- Svakodnevno ste izloženi nizu izazova, obavljate emocionalno i ponekad fizički zahtjevan posao za male plaće i priznanja, istaknula je.

Grad Rijeka je među prvim gradovima u Hrvatskoj zaposlio prvih šest pomoćnika u nastavi, a sad je u tom gradu 76 pomoćnika koji se brinu za 86 učenika s teškoćama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!