13:05 / 18.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Grad Rijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike

Rijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike

Rijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je da Grad Rijeka nastavlja s opsežnim socijalnim programom i uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike u Rijeci, a cjelokupni socijalni program ove godine iznosi ukupno 24 milijuna kuna.

- Svjesni smo demografske situacije koja je zadesila Rijeku, Hrvatsku i sve zemlje koje su ušle u EU, rekao je Marko Filipović

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski naveo je da je lokalna uprava posljednjih godina mnogo ulagala u niz aktivnosti kojima se nastojalo utjecati na promjenu negativnih demografskih trendova. To su, između ostalog, gradnja stanova po modelu poticane stanogradnje, ulaganje u dječje vrtiće, produženi boravak u školama pa i modernizacija parkirališta i javnog prijevoza.

 Novost je dvostruko povećanje novčane potpore građanima za opremu novorođenčeta. Tako će u ovoj godini roditelji prvog djeteta dobiti jednokratno 3000 kuna, za drugo dijete u obitelji 4000, a za treće i svako daljnje po 6000 kuna, dodao je.

Mjere vezane uz socijalni program kojima se pokušava pozitivno utjecati na demografske trendove u gradu, predstavila je pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Među njima su poklon bon za nabavu opreme za novorođenče od 2000 kuna kojeg mogu dobiti korisnici socijalnog programa, oni s nedovoljnim primanjima, roditelji invalidi iz Domovinskog rata i samohrani roditelji. Te kategorije kao i udomitelji mogu ostvariti pravo potpunog pokrića mjesečnog troška za jaslice ili dječji vrtić, a primateljima doplatka za djecu se iz gradskog proračuna podmiruje 30% pune mjesečne cijene.

- Redoviti učenici i studenti, djeca smrtno stradalih, nestalih ili zatočenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te korisnika socijalnog programa dobit će u ovoj godini novčanu pomoć po 1000 kuna, rekla je.

 Mušković je navela još nekoliko mjera vezanih uz socijalno ugrožene starije građane, potom podmirenja dijela troška električne energije i poklon bona za kupovinu električno uređaja za domaćinstvo za socijalno ugrožene. Za sve te mjere su u riječkom gradskom proračunu za 2022. godinu namijenjena 12 milijuna kuna.

Cjelokupni socijalni program iznosi 22 milijuna kuna, a još dva milijuna proračunskih kuna se odnosi na programe i projekte vezane uz socijalnu skrb, izvijestila je.

Filipović je rekao da je u 2021. bilo 6619 korisnika gradskog socijalnog programa, a ostvarili su 13.347 različitih prava, sukladno mjerama gradske uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!