Grad Rijeka želi nastaviti kolektivne pregovore o pravima zaposlenika vrtića

01.02.2022.

14:14

Autor: Hina/HRT/D.S.

Rijeka: Skulptura "Budućnost", arhivska fotografija

Rijeka: Skulptura "Budućnost", arhivska fotografija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Iz riječke gradske uprave priopćili su, nakon najave o pokretanju štrajka u trima gradskim vrtićima, da namjeravaju nastaviti kolektivne pregovore i sazvati novi sastanak pregovaračkih odbora na kojem će biti zastupljena oba sindikata u riječkim vrtićima.

U priopćenju se podsjeća da su predstavnici gradske uprave u prosincu počeli pregovore s dva sindikata koji zastupaju odgojitelje i radnike u dječjim vrtićima Grada Rijeke te da je cilj tih pregovora četvrti dodatak kolektivnom ugovoru kojim bi se uvećale plaće i materijalna prava zaposlenih u vrtićima.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan podsjetila je da je kolektivni ugovor za zaposlene u dječjim vrtićima Grada Rijeke, iako je na snazi do siječnja 2023., dosad već tri puta mijenjan sklapanjem dodataka kojima su povećavana materijalna prava radnika te da bi tako trebalo biti i ovaj put.


Pregovore su inicirali Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.


Sandra Krpan je istaknula da su predložili povećanje osnovice za obračun plaće od 1. siječnja 2022. tako da se osnovica izjednači s osnovicom u osnovnim školama, a za gradski proračun to znači izdvajanje za plaće u vrtićima veće od devet milijuna kuna na godinu.


U nastavku se navodi da je proračun za 2022. u prosincu već bio donesen pa zbog dinamike ostvarivanja prihoda i zakonskih mogućnosti planiranja prijedlog sindikata nije bilo moguće prihvatiti u cijelosti. Zato su iz gradske uprave sindikate zamolili za strpljenje i malo više vremena te ponudili porast osnovice za zaposlenike vrtića od sedam posto od srpnja 2022., nakon šestomjesečnog izvješća o izvršenju proračuna.


Za predloženo povećanje Grad Rijeka bi izdvojio 4,1 milijun kuna te bi nastavio pregovaranje za daljnje povećanje osnovice u skladu s proračunskim mogućnostima u 2022. i u planiranju proračuna za 2023.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan rekla je da su već naglašavali da u fokusu imaju upravo područje odgoja i obrazovanja te da su izvjesna ulaganja u tom smislu u obnovu vrtića i škola i u podizanje plaća.


- Sve što tražimo za realizaciju ovih ciljeva jest malo više vremena, a u ovom konkretnom slučaju strpljenje od šest mjeseci kako bi se kroz proračun mogao osigurati dio traženih sredstava, dodala je Krpan.


Istaknula je da je Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske smatrao tijekom pregovora da je Grad Rijeka poštovao svoje obaveze iz kolektivnog ugovora, ali SOMK nije bio zadovoljan ponudom o povećanju osnovice za sedam posto te je najavio daljnje akcije.


U priopćenju stoji kako nije poznato znače li najavljene akcije štrajk odgojitelja, no stajalište i namjera Grada jest svakako nastaviti kolektivne pregovore te sazvati novi sastanak pregovaračkih odbora na kojem će biti zastupljena oba sindikata, s napomenom da ponuda gradske uprave još vrijedi.


Iz SOMK-a su u utorak priopćili da nisu uspjeli pregovori i mirenje s riječkom gradskom upravom o izmjenama kolektivnog ugovora pa su pokrenute pripreme za štrajk zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke.


- Poslodavac se oglušio na sindikalne zahtjeve povećanje osnovice s 5211 kuna na 6044 kune te povećanje koeficijenata za šest posto za zaposlene u vrtićima DV Rijeka, DV More i DV Sušak, istaknuli su iz sindikata.


Iz sindikata su još naveli da u trima riječkim vrtićima ima oko 700 zaposlenih, od odgojitelja, stručnih suradnika, do kuhara i domara te da su oko 70 posto njih članovi većinskoga SOMK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!