Grad Split HGSS-u donirao vrijedno specijalno vozilo UNIMOG

29.12.2022.

13:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Grad Split HGSS-u donirao vrijedno specijalno vozilo UNIMOG

Grad Split HGSS-u donirao vrijedno specijalno vozilo UNIMOG

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Grad Split uručio je u četvrtak predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) specijalno vozilo tipa UNIMOG, vrijedno 3,5 milijuna kuna. Vozilo je nabavljeno putem leasinga i financira ga Grad Split na tri godine.

Ključeve je pročelniku HGSS Stanice Split Darku Gavriću uručio splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

- Ovo vozilo je jedno od možda najboljih vozila na ovim prostorima. I dalje ćemo nastaviti podupirati HGSS ne samo u vozilima nego i u pronalaženju malo većeg prostora za njih kako bi sve one funkcije koje održavaju, a to su funkcije vezane za civilnu zaštitu, i dalje mogli raditi na dobrobit građana, poručio je Puljak.

Darko Gavrić je izjavio kako će nabavljati i priključne dijelove za to specijalno vozilo, a u dogledno vrijeme i pojačati sustav civilne zaštite komunikacijskim vozilom.

Ovu godinu splitski HGSS završava s oko 170 akcija i intervencija, te oko 200 dežurstava, što znači da su svaki drugi dan bili na terenu.

- Intervencija imamo više u ljetnom periodu, no moram reći da iako Splitsko-dalmatinska županija ima oko 450 tisuća stanovnika, taj se broj u ljetnim mjesecima popne na blizu milijun, istaknuo je Gavrić.

HGSS-ova Stanica Split međunarodne izvrsnosti

Specijalizirano vozilo za pristup nepristupačnom terenu i prihvat ozlijeđenih tipa UNIMOG jedino je takvo vozilo u Hrvatskoj, koje će dodatno unaprijediti sposobnosti HGSS-a, a istovremeno je važan alat za sustav civilne zaštite Grada Splita uslijed mogućih izvanrednih situacija, poput snježnih nevremena, eventualnih potresa i drugih nesreća.

Vozilo ima pogon na sva četiri kotača (bez opreme), pouzdano je za teško pristupačne terene i za sve vremenske uvjete. Takvo vozilo je standardni dio opreme svih službi čija je djelatnost poput HGSS-ove, jer se može kretati kroz nepristupačan teren, dostaviti tešku opremu, te je lakše transportirati unesrećene do cestovne komunikacije.

Do sada su pripadnici HGSS-a u takvim situacijama bili prisiljeni organizirati višesatni teški transport (nosiljke na rukama) što, osim što je fizički naporno, znatno dulje traje, te je za urgentna stanja bolesnih i ozlijeđenih presudno za ishod spašavanja.

Transport uz pomoć specijalnog vozila je udobniji za unesrećenog čime se smanjuju posljedice i liječenje. Uz to će biti i u funkciji univerzalnog vozila za potrebe civilne zaštite.

Grad Split godinama ulaže u opremanje i razvoj operativnih sposobnosti, zahvaljujući čemu je Stanica Split postala elitna spasilačka služba i uzorna operativna snaga civilne zaštite, međunarodne izvrsnosti. U HGSS Stanici Split djeluju 104 pripadnika (redoviti sastav) i 270 suradnika (pričuvni sastav), 8 liječnika i 18 instruktora s najprestižnijim svjetskim licencama.

Nakon primopredaje specijalnog vozila pripadnici HGSS-a su simulirali potragu s potražnim psima i dronom te evakuaciju ozlijeđenog s visine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!