Grad ukradenih bicikala

22.05.2022.

07:00

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Grad ukradenih bicikala

Grad ukradenih bicikala

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog svoje veličine, prometne povezanosti, ali i životnog stila građana, Varaždin je odavno dobio naziv grad bicikala. Nažalost, posljednjih godina može mu se prišiti i epitet - grad ukradenih bicikala. U prva četiri mjeseca ove godine u Varaždinu su ukradena 24 bicikla. Grad je postavio nadzorne kamere, ali lopovi i dalje vrebaju.

Idilična se slika proljetne vožnje na novom biciklu u tren oka može pretvoriti u noćnu moru.

- Lako je za primijetiti da vozači niti ne ulažu u dobar lokot i ovdje možda 80% lokota su neki koje precvikate s najobičnijim kliještima u 5 sekundi, kaže Kristina Škrokov iz udruge "Varaždinski biciklisti". 

A doslovno je toliko trebalo Vjekoslavu koji se za potrebe naše reportaže s jednog od najfrekventnijih mjesta, bez previše muke, odvezao tuđim biciklom.

- Krađe bicikala velik su problem i na sjeveru zemlje. ovo parkiralište u parku Vatroslava Jagića jedno je od tri parkirališta u gradu pokriveno videonadzorom. No, kao što možemo vidjeti ništa nije garancija da usred bijela dana netko ne ostane bez bicikla, priča svoje dojmove novinar Goran Damjanić

Godina 2020. bila je rekordno loša. U prosjeku svaki drugi dan u Varaždinu je netko ostao bez svog metalnog ljubimca.

- Meni srećom nisu ukrali ni jedan jer sam paničar i najčešće se ne odvajam od bicikla, ali imam i ja slabašan lokot, tek sam se nedavno prebacila na bolji, uvijek su me u udruzi zafrkavali da imam špagicu, a ne lokot, dodaje Kristina Škrokov. 

A upravo su nekvalitetan lokot, nemar, ali i snalažljivost kradljivaca razlog što stotinjak bicikala u dvorištu policijske postaje nije kod svojih vlasnika.

- Nema pravila. Krade se svugdje, odnosno ako počinitelj ima prigodu da to ukrade, on će ukrasti bicikl bez obzira gdje se on nalazi. Zato molimo građane da rade na samozaštiti, ističe načelnik Policijske postaje Varaždin Leonardo Sakač

- Najbolji savjet koji sam ikad čula je s Pedala festa u Zagrebu od Sindikata biciklista, dok su rekli da zaista otkad se koriste 2 lokota krađe nema, ističe Škrokov. 

Da ostanete bez bicikla, dovoljne su sekunde, pa je najbolji savjet - kad god je to moguće - ne ostavljajte ga bez nadzora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!