12:31 / 23.01.2019.

Autor: V.K./Hina

Grad Varaždin sufinacirat će umirovljenicima samcima odvoz smeća

Fotografija: Nikola Cutuk/PIXSELL

Fotografija: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grad Varaždin sufinancirat će troškove zbrinjavanja otpada umirovljeničkim samačkim domaćinstvima na svom području u iznosu od 15 kuna mjesečno.
Grad Varaždin sufinancirat će troškove zbrinjavanja otpada umirovljeničkim samačkim domaćinstvima na svom području u iznosu od 15 kuna mjesečno, a za to je iz gradskog proračuna izdvojeno 400 tisuća kuna, najavljeno je na konferenciji za novinare u srijedu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.


Gradonačelnik Ivan Čehok pojasnio je da je zakon iz 2013. uveo fiksno plaćanje zbrinjavanja otpada koje je isto u cijeloj Hrvatskoj i u tom fiksnom dijelu zakon ne razlikuje umirovljenike samce i iznos mirovine. S obzirom na to, dodao je, jedino rješenje za taj problem donošenje je programa socijalnih mjera kojim se iz proračuna izdvajaju određena sredstva za subvencioniranje.

Ovom mjerom će svim umirovljenicima samcima grad s 15 kuna mjesečno subvencionirati odvoz i zbrinjavanje otpada. Umirovljenici samci koji žive u kućama i imaju svoje kompostane imat će na taj način čak i niže cijene od onih koje su plaćali prije uvođenja novog sustava, dok će oni koji žive u stambenim zgradama plaćati istu cijenu koju su plaćali i prije, kazao je Čehok.

Kako bi ostvario pravo na ovu subvenciju, svaki umirovljenik samac može doći u Gradsku vijećnicu podići zahtjev za preuzimanje obveze plaćanja, ispuniti ga, priložiti kopiju posljednjeg računa od gradske komunalne tvrtke Čistoća i posljednji odrezak od mirovine. Potom mora s ispunjenim zahtjevom otići na policiju koja će mu potvrditi da je na toj adresi prijavljena jedna osoba, a oni koji žive u zgradama, potvrdu će tražiti od predstavnika stanara. U gradskoj upravi napominju kako će dokumentaciju koju trebaju dobiti besplatno.

Gradonačelnik Čehok najavio je još dvije nove mjere vezane za odvoz i zbrinjavanje otpada, koje treba potvrditi Gradsko vijeće. One se odnose na regulaciju odvoza otpada. Za sve stambene zgrade predviđeno je da se preko zime smanji broj odvoza otpada što će, istaknuo je Čehok, opet umanjiti cijenu računa, dok će se u individualnim kućanstvima papir i plastika odvoziti svaka tri tjedna. Ove mjere počet će se provoditi nakon odluke Gradskog vijeća, a subvencije bi, prema gradonačelnikovim riječima, trebale krenuti već krajem ovog mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!