13:50 / 11.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Grad Vukovar poziva građane da se izjasne o mjerama štednje u javnoj rasvjeti

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vukovarske gradske vlasti pozvat će građane Vukovara da daju mišljenje o modelima uštede električne energije u javnoj rasvjeti, najavio je u petak na koferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Penava, opravdavajući taj potez enormnim poskupljenem.

- U odnosu na 2021. godinu jasno je da nas očekuje poskupljenje električne energije od 262 posto. Dakle, ne govorimo o poskupljenju od dva ili dvadeset posto, već o povećanju cijene električne energije za dva i pol puta nego što je to bilo u istom mjesecu prošle godine, kazao je Penava.

To znači, naveo je, kako će trošak javne rasvjete u gradu Vukovaru biti ne više dva već pet i pol milijuna kuna, a na takvu situaciju, poručio je, gradska vlast mora reagirati.

Na stolu su dva načina: štednjom i redukcijama ili povećanjem cijene komunalne naknade, pojasnio je Penava, rekavši kako želi da konačnu odluku o tom pitanju donesu sami građani Vukovara.

Tako će se od ponedjeljka, 14. ožujka do subote, 19. ožujka građani Vukovara putem ankete na štandovima postavljenima u gradu moći odlučiti za jedan od dva modela - u noćnim će satima raditi svako drugo ili treće javnorasvjetno tijelo kako bi reducirali troškove ili za model poskupljenja komunalne naknade za sve građane, u visini od 40 do 50 posto, kako bi se pokrio novonastali trošak.

Građani će svoje mišljenje moći iskazati i putem online ankete.

Vladu je Penava okrivio da ne vodi dovoljno računa o problemu poskupljenja električne energije u Hrvatskoj kao niti o ulaganjima u alternativne izvore energije.

- Što je aktualna Vlada RH mogla napraviti prije 5 godina, primjerice izgradnjom hidroelektrana ili razvojem zelene energije? Tada se o tome nije razmišljalo i tu pronalazim veliku odgovornost hrvatske politike i Vlade koja je očekivala da će našu državu voditi Europska unija umjesto Vlade, ustvrdio je Penava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!