11:57 / 14.04.2020.

Autor: HRT

Grad Zagreb: 413 zaraženih, radnik poginuo pri sanaciji krova

-

-

Foto: - / -

Obavljena su 183 testiranja, od toga je pet pozitivnih na koronavirus.
Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu napravljena su 183 testiranja, od toga je pet pozitivnih na koronavirus, čime se broj zaraženih povećao na 413. Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 70 korisnika, od toga su određene četiri samoizolacije i pet testiranja, izvijestio je u ime Gradskog ureda za zdravstvo pročelnik Vjekoslav Jelić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

-
Što se tiče situacije u bolnici u Kukuljevićevoj, nema promjene, i dalje je pet zaraženih djelatnika. Devetero djece koja su ondje smještena dobro je. Dakle, situacija pokazuje da smo na dobrom putu, dakle parametri su relativno mirni i moramo ustrajati na dosadašnjim mjerama, rekao je.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ukupno je dosad testirano 3539 uzoraka. 

- Tijekom jučerašnjeg dana detektirano je pet novih pozitivnih, ali zadovoljni smo trendom smanjenja. U odnosu na ukupni broj testiranih i s pozitivnima od jučerašnjeg dana, to je manje od 3 posto, čime smo jako zadovoljni i nadamo se da će se takav pozitivan trend smanjenja nastaviti, izvijestila je dr. Sandra Šikić. Jučer je 12 osoba dobilo mjeru samoizolacije i trenutno je devet osoba u karanteni, dodala je.

- Tijekom jučerašnjeg dana 84 osobe zatražile su psihološko savjetovanje i ukupno ih je dosad odrađeno 3770, otkrila je također.

Na terenu je trenutno 150 do 200 inženjera statičara, izvijestio je u ime Sektora za građenje i sanaciju srušenih objekata Dario Krnjaković. Dosad je ukupno pregledano 9227 objekata, od čega je neuporabljivo njih 599 (6,5 posto), privremeno neuporabljiva su 2583 objekta (28 posto), dok je uporabljivo, sa zelenom oznakom, 6045 objekata (65,5 posto). Dakle, dvije trećine objekata označeno je zelenom markicom, rekao je.

- U Gradu se svakodnevno provode aktivnosti na uklanjanju posljedica potresa, dakle uklanjaju se oštećeni dijelovi. Upravitelji zgrada provode aktivnosti u svojoj nadležnosti i da se na objektima izvršavaju intervencije, rekao je.

Zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Teur izvijestio je da u posljednja 24 sata na području PU zagrebačke nije zabilježeno ni jedno kršenje mjera samoizolacije i karantene. 

- Što se tiče kršenja odluke o mjerama ograničenja društvenih okupljanja i rada u trgovinama na području Grada Zagreba, zabilježena su tri slučaja kršenja odluke. Obavijesti o kršenju odluke bit će dostavljene nadležnom državnom inspektoratu na daljnju odluku i postupanje. Što se tiče postupanja na punktovima PU zagrebačke zabilježeno je ukupno 22 slučaja gdje se građani nisu pridržavali, odnosno nisu imali propisanu propusnicu za prolazak. U protekla 24 sata izrečeno je ukupno 756 obavijesti o obveznim mjerama samoizolacije i karantene. Većinom se radi o obavijestima i mjerama izrečenima na području graničnih prijelaza i obavijestima izrečenima za karantenu za vozače teretnih vozila, rekao je Teur dodavši da je broj oboljelih policijskih službenika ostao nepromijenjen: 12.

Izvijestio je i o događaju na području zagrebačke četvrti Trnje, gdje je s visine pao djelatnik jednog poduzeća koji je radio na sanaciji krova. Nažalost, radnik je smrtno stradao.

- U tom kontekstu pozivam vlasnike poduzeća te odgovorne osobe i djelatnike koji rade u tim poduzećima da se obvezno poduzmu mjere samozaštitnog ponašanja, rekao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji je izrazio sućut zbog radnika koji je poginuo jutros oko 10 sati.  

Podsjetio je da je danas točno pedeseti dan otkad je u Zagrebu prvi evidentiran građanin pozitivan na Covid-19. Čeka nas mukotrpan put i puno strpljenja i u sanaciji nakon potresa koja će, kako je kazao, trajati mjesecima, pa i godinama.

Na pitanje mogu li građani čiji su domovi označeni kao neuporabljivi računati na gradske stanove, Milan Bandić rekao je da Grad trenutno raspolaže sa 44 slobodna stana. Odgovorio je i na pitanje o smanjenju plaća u Holdingu i Gradskoj upravi. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!