Grad Zagreb diže kredit 1,8 milijardi kuna

08.09.2022.

16:45

Autor: A.Raić/D.Kreštalica/P.F./HRT

kuna

kuna

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Zagrebačka skupština održava prvu sjednicu nakon ljetne stanke, s čak 39 točaka dnevnog reda. I prije donošenja dnevnog reda zaredale su se stanke kako bi zastupnici razmotrili prijedlog novog zaduživanja od 1,8 milijardi kuna za koji su saznali neposredno prije sjednice. Iz oporbe kažu da su "šokirani" takvim ponašanjem gradske uprave.

Iz oporbenih stranaka kažu da su informacije o novom zaduženju dobili - 9 minuta prije početka sjednice.

- Na ovakav jedan potpuno netransparentan i nepošten način pokušava se Grad Zagreb za ovoliko ogromna sredstva, rekao je Mislav Herman, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine (HDZ).

- Milijardu i 600 milijuna kuna u ovom kreditu je zapravo refinanciranje postojećeg zaduženja. Novo zaduženje je manje od 140 milijuna kuna i molim vas da u tom smislu se ne obmanjuje javnost, odgovorio mu je gradonačelnik Zagreba
Tomislav Tomašević.

S obzirom da su do stanke za ručak raspravili samo dvije točke, zagrebački gradonačelnik je najavio da će se točka o novom kreditu naći pri kraju dnevnog reda kako zastupnici ne bi o njoj raspravljali kasno večeras, nego u ponedjeljak, kada će sjednica biti nastavljena.

Na dnevnom redu bile su i jučer predstavljene kompenzacijske mjere za roditelje-odgojitelje, koje se uglavnom tiču financiranja prekvalifikacije roditelja odgojitelja.

Kako je skupštinska većina stabilna, donošenje odluka koje predlaže gradonačelnik nije upitno. Klub Domovinskog pokreta predložio je svoje izmjene odluke o prikupljanju komunalnog otpada. Tvrde da aktualna vlast o zelenoj tranziciji samo teoretizira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!