12:12 / 30.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Grad Zagreb nakon 26 godina ukida podršku Zelenom telefonu

OpenClipart-Vectors/Pixabay

OpenClipart-Vectors/Pixabay

Foto: - / -

Zelena akcija je 5. studenog dobila dopis od Gradske uprave prema kojem ZT neće biti financiran zbog nedostatka sredstava.
Zagrebačka Gradska uprava prvi put u 26 godina nije osigurala financijsku podršku za rad Zelenog telefona, što Zelena akcija smatra osvetom zbog svih njezinih dosadašnjih aktivnosti ukazivanja na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša u Zagrebu.

-
Ukidanje financiranja Zelenog telefona (ZT) ne može se promatrati drugačije nego kao oblik osvete ili pritiska na Zelenu akciju zbog svih dosadašnjih aktivnosti. Zelena akcija traži od Grada Zagreba da hitno osigura financijsku podršku ZT-u i time omogući djelovanje tog javnog servisa - priopćili su iz Zelene akcije.

Zelena akcija traži od Gradske uprave da isplati sredstva predviđena proračunom za 2020. te da osigura nastavak financiranja ZT-a tako da ne bude podložan "samovolji gradonačelnika ili bilo koje institucije čiji rad udruga kritizira".

Aktivisti su izvijestili kako je ove godine Gradska uprava raspisala javni poziv, na koji se Zelena akcija svake godine javlja, "očigledno znajući da sredstva nikome neće biti dodijeljena".

- Naime, sredstva koja su bila namijenjena udrugama raspodijelila su se na druge nepoznate stavke, a javni poziv bio je raspisan "reda radi" - kaže se u priopćenju.

Zelena akcija je 5. studenog dobila dopis od Gradske uprave prema kojem ZT neće biti financiran zbog nedostatka sredstava.

- Osim što je Zeleni telefon u skoro tri desetljeća obradio više od 30.000 prijava, njegov rad je prepoznat i na međunarodnoj razini jer se taj sustav usluge građanima kopira kao primjer dobre prakse i u drugim gradovima Hrvatske te zemljama u regiji - naglašava Zelena akcija.

S vremenom sve više konfrontacija s Bandićem

Aktivisti su podsjetili da je Bandić u početku podržavao i promovirao ZT kao kvalitetan program koji potiče i informira javnost o problemima očuvanja okoliša. Međutim, s vremenom je dolazilo do sve više konfrontacija s Bandićevim načinom upravljanja gradom jer je ZT često ukazivao na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša.

- Na vrhuncu kampanje za zaštitu Varšavske ulice od građevinskih radova, Gradska je uprava 2010. godine naprasno odbila financirati ZT. Tek nakon brojnih javnih kritika zbog pritiska Gradske uprave na Zelenu akciju, krajem te godine ZT je uspio osigurati 150.000 kuna, ali po proceduri koja jasno ovisi o volji gradonačelnika - podsjećaju aktivisti dodavši da je taj iznos bio čak 54,6 posto manji nego prethodne godine.

Poručili su da je ZT nastavio rješavati prijave građana i nakon smanjenja iznosa financijske podrške, često propitujući i kritizirajući negativne postupke Gradske uprave vezane uz gospodarenje otpadom, zaštitu zelenila i prenamjenu zemljišta.

Gradska uprava opet je smanjila financijska sredstva na 50.000 kuna 2018. godine, zbog čega ZT radi smanjenim intenzitetom.

- Zastupnici Gradske skupštine devet puta su podnosili amandman na prijedlog gradskog proračuna i tražili da se program ZT-a uvrsti u proračun kako bi se osiguralo njegovo financiranje neovisno o samovolji gradonačelnika. Svi prijedlozi bili su odbijeni - kaže se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!