Grad Zagreb o stipendijama za izvrsnost: Važni su odličan uspjeh i druga postignuća

08.03.2023.

18:17

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Za stipendije za izvrsnost Grada Zagreba mogu se kandidirati redoviti učenici trećeg ili višeg razreda srednje škole koji su završili prethodne razrede srednje škole s odličnim te imaju i izvannastavna i izvanškolska postignuća, a dobivaju je oni s najvećim brojem bodova.


Izvijestili su to u srijedu Hini iz Grada Zagreba vezano uz medijske napise o dodjeli stipendije za izvrsnost sinu predsjednika RH koji je također na listi za stipendiju za izvrsnost. 


- Stipendija se dodjeljuje temeljem Odluke o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost koja, kao kriterije, propisuje da kandidati moraju biti redoviti učenici trećeg ili višeg razreda srednje škole u Gradu Zagrebu i da su završili prethodne razrede srednje škole s odličnim uspjehom uz izvannastavna i izvanškolska postignuća, priopćili su iz Službe za informiranje i medije Ureda gradonačelnika.


Navode i da u postupcima provođenja natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendije temelji bodovanje na kriterijima koje je Odlukom propisala Gradska skupština Grada Zagreba, a pravo na stipendiju Grada Zagreba imaju kandidati koji su ostvarili najveći broj bodova.


Osim za izvrsnost, Grad Zagreb dodjeljuje i stipendije za učenike i studente na temelju socioekonomskog statusa, za deficitarna zanimanja, za studente s invaliditetom i za studente pripadnike romske nacionalne manjine.


- U ovoj školskoj/akademskoj godini, planira se dodijeliti oko 40 posto više stipendija u odnosu na prošlu školsku/akademsku godinu (rast od 694 stipendija na cca 1.000 stipendija), za što je u proračunu Grada Zagreba za 2023. osigurano 5.786.800 eura ili 43.600.644,60 kuna, istaknuli su u Gradu Zagrebu.


Napomenuli su i da je na internetskim stranicama Grada Zagreba ranije javno objavljen Prijedlog rang-liste učenika za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za školsku godinu 2022/2023. 


Nakon što su neki mediji objavili da je sin predsjednika Republike dobio od Grada Zagreba stipendiju za izvrsnost, predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu da je njegov sin Marko dobio stipendiju Grada Zagreba jer je izvrstan sportaš pa bi dobio stipendiju i da je imao lošije ocjene, te je ponovno odbacio optužbe da je njegova supruga intervenirala radi podizanja ocjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!