10:31 / 10.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Grad Zagreb pokrenuo kampanju #NEusamljenosti

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pokrenuo je kampanju #NEusamljenosti radi suzbijanja osjećaja usamljenosti i izolacije kod starijih građana Zagreba. 

Kampanja #NEusamljenosti usmjerena je na ohrabrivanje građana na akcije kojima će otkloniti osjećaj izoliranosti kod sebe i drugih, a posebice se odnosi na osobe starije dobi, priopćeno je iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.


Grad Zagreb kampanju je pokrenuo u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, u suradnji sa Zakladom Zajednički put, Domom za djecu i odrasle žrtvama nasilja u obitelji Duga Zagreb i udrugom Mirna Zona.


Oni su razvili ohrabrujuće poruke, vizuale, koji crtežima u vedrim tonovima i prizorima iz svakodnevnog života prenose jednostavnu, ali snažnu poruku: malim gestama možemo napraviti veliku razliku te motiviraju na komunikaciju. 


Idućih će se tjedana vizuali s popratnim tekstovima koji potiču građane na telefoniranje obitelji, odlazak u trgovinu za susjeda i srdačno ophođenje sa sugrađanima biti na web stranicama i društvenim mrežama gradskih ustanova i organizacija civilnog društva.


Osim u online prostoru, poruke će građani moći čitati i na displejima ZET-ovih vozila, kao i na plakatima u domovima za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba.


- Pozitivne posljedice ove male akcije ne moraju uopće ostati male na nama je svima da znakovima pažnje djelujemo i u vlastitoj okolini, poručila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.


Iz Gradskog ureda kažu da su na oblikovanje kampanje utjecale spoznaje i zaključci dobiveni tijekom proteklog kriznog razdoblja.


- Način na koji gledamo na usamljenost značajno je izmijenjen tijekom pandemijskog iskustva i to je upravo ono na što želimo ukazati. Pandemija nam je svima približila usamljenost kao fenomen i omogućila da se identificiramo i solidariziramo s onima koji se osjećaju izoliranima, poručili su.


Ističu kako usamljenost, posebice u pandemiji, nije problem samo starijih osoba, nego se može pojaviti u bilo kojoj životnoj fazi.


- Upravo na male komunikacijske akcije želi potaknuti ova kampanja s ohrabrujućim porukama #NeMorateBitiSami i #MaliZnakoviPaznje", rekla je Galić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!