14:39 / 06.10.2020.

Autor: B.A./Hina

Grad Zagreb preuzima suvlasništvo nad GSK Jabuka

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tek nakon uplate slijedit će dioba kupovnine, podmirenje troškova i zaključenje stečaja GSK Jabuka.
Zagrebačke gradske vlasti u srpnju su ponudile 30.000 kuna za otkup udjela udruge Glazbeno scenski klub (GSK) Jabuka u likvidaciji, suvlasnika kultnog zagrebačkog kluba, no tek nakon uplate slijedi dioba kupovine, podmirenje troškova i zaključenje stečaja GSK Jabuka.

➡️ Grad Zagreb počeo rušenje kluba Jabuka

Kako se navodi u izvješću stečajnog upravitelja, početna cijena za otkup 1/11 poslovnog udjela udruge u klubu Jabuka na javnom pozivu iznosila je 13.112 kuna. Ističe se da je jedini ponuditelj bio ''Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Gradonačelnik'', čija je ponuda bila prihvaćena te je bio pozvan da nakon toga uplati kupovninu u cijelosti u roku od osam dana.

No prema izvješću stečajnog upravitelja, to još u rujnu nije bilo učinjeno.

- Nema prijedloga za diobu sredstava do uplate kupovnine, navodi se u izvješću stečajnog upravitelja.

Trgovački sud u Osijeku otvorio je stečajni postupak nad stečajnom masom iza udruge Glazbeno scenski klub (GSK) Jabuka u likvidaciji u ožujku prošle godine nakon čega je bilo zakazano ročište na ispitivanje tražbine vjerovnika.

Sudskom odlukom bilo je određeno i da se rješenje  o tom stečaju upiše u sudski registar na poslovnim udjelima u društvu Glazbeni klub Jabuka koji upravlja tim klubom.

Kako se navodi u sudskoj odluci, udruga GSK Jabuka sama je predložila pokretanje stečaja navodeći da je rješenjem zagrebačkih vlasti krajem 2017. utvrđen njezin prestanak djelatnosti.

No u postupku likvidacije udruge utvrđeno je da je ona vlasnik 1/11 poslovnog udjela u Glazbenom klubu Jabuka, koji je iz ranijih razdoblja imao zadržanu dobit od nešto manje od 350.000 kuna.

Utvrđeno je i da taj udjel nije dovoljan za podmirenje dugova GSK Jabuke od koje je Grad Zagreb potraživao više od 140.000 kuna na temelju ''naknade za korištenje prostora na Jabukovcu 28 bez valjane pravne osnove''.

Upravo je spor voditelja Jabuke sa zagrebačkim gradskim vlastima i gradonačelnikom Milanom Bandićem oko prostora i terase posljednjih nekoliko godina obilježio djelovanje tog zagrebačkog kultnog kluba, koji je otvorio svoja vrata još 1968., a tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća postao je omiljeni klub zagrebačkih rokera, pankera, darkera i drugih alternativnih skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!