Grad Zagreb raspisao međunarodni javni natječaj za nabavu 11 rabljenih tramvaja

23.06.2023.

13:31

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Grad Zagreb je raspisao međunarodni javni natječaj za nabavu 11 rabljenih tramvaja čija je vrijednost procijenjena na 2.700.000 eura (bez PDV-a), a predviđeni rok isporuke je od listopada 2023. do prosinca 2024., doznaje Hina u petak u Gradskoj upravi. 

- Vodeći brigu o usluzi javnog gradskog prijevoza koja je neophodna za 800.000 građana koliko ih ZET dnevno preveze, Grad Zagreb je raspisao međunarodni javni natječaj za nabavu 11 rabljenih tramvaja. Riječ je o otvorenom postupku javne nabave. Rok za dostavu ponuda je 21. srpnja, kažu u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Napominju da su desetljećima zanemarivane investicije u javni prijevoz u Zagrebu, pa je uz kupnju 20 novih tramvaja čija se isporuka očekuje tijekom 2025., ZET-u nužna i nabavka rabljenih tramvaja kako bi se vozni red održao pouzdanim do dolaska tih 20 novih tramvaja.

- Zbog činjenice da zagrebačkim ulicama svakodnevno prometuju tramvaji stari gotovo 50 godina, čije je održavanje, kao i nabava rezervnih dijelova, iznimno zahtjevna, Grad Zagreb, koji sada osigurava velike investicije u kupnju novih tramvaja, istovremeno ulaže i u nabavu rabljenih tramvaja, ističu iz Gradske uprave.

Napominju da je riječ o uobičajenoj praksi i kod drugih gradova i prijevoznika, čiji je cilj zamjena dijela dotrajalog voznog parka najstarije generacije, kako bi se osigurala čim kvalitetnija usluga javnog gradskog prijevoza.

Podsjetili su kako je prošli tjedan potpisan Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET između gradonačelnika Tomislava Tomaševića i predsjednika Uprave društva Končar-Električna vozila d.d. Josipa Ninića.

Tomašević je pritom istaknuo da je isporuka novih tramvaja u drugoj polovici 2025. te da će nastojati u idućim godinama nabaviti još 20 ili 40 novih tramvaja.

Sve navedeno radimo kako bismo doprinijeli održivosti usluge javnog gradskog prijevoza, odnosno kako bi omogućili Zagrepčanima da umjesto osobnih automobila za kretanje gradom biraju javni prijevoz, čime svi zajedno doprinosimo zelenoj tranziciji Zagreba, smanjenju emisija ispušnih plinova, kao i smanjenju gužvi i buke", poručio je zagrebački gradonačelnik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!