09:21 / 19.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

Grad Zagreb zatražit će ukidanje propusnica prema dvjema županijama?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražit će da se ukinu propusnice za kretanje prema Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji nakon što epidemiolozi procijene epidemološku situaciju u tim županijama, doznaje Hina u Gradu Zagrebu.
Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražit će da se ukinu propusnice za kretanje prema Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji nakon što epidemiolozi procijene epidemološku situaciju u tim županijama, doznaje Hina u Gradu Zagrebu.

- Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dopunio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta stalnog boravka. Stoga će Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da procijeni epidemiološku situaciju u dvije susjedne županije - Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj, nakon čega će Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev za ukidanje propusnica između tih županija, ističu u Gradu Zagrebu.  

Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je mjere ograničavanja za još dva tjedna, ali uz modifikacije, poput mogućnosti kretanja unutar županija bez e-propusnica, izvijestio je u subotu voditelj stožera Davor Božinović.

Vezano uz odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka najavio je da će županijski stožeri moći predložiti nacionalnom stožeru ukidanje propusnica za područje određene županije kako bi se omogućila veća mobilnost.

Lokalni stožeri pritom će procjenjivati epidemiološku situaciju, a nacionalni stožer potom u suradnji s njima donijeti odluku o ukidanju propusnica.

Dodao je kako su u slučaju povoljne epidemiološke situacije ostavili i mogućnost ukidanja propusnica i zbog gospodarskih razloga, kao primjerice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, o čemu se također moraju dogovoriti lokalni stožeri.

No ako se pojavi neko žarište, upozorava Božinović, mogu se donijeti posebne mjere za općinu ili određeno područje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!