15:32 / 27.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Građane zaštiti od štetnih zračenja, a ne ih strašiti novim tehnologijama

Foto: mohamed Hassan/Pixabay

Foto: mohamed Hassan/Pixabay

Foto: - / -

Bruxelles, grad političara i središte europske administracije, zabranio je uvođenje 5G mreže, a mi krećemo s testiranjem u Osijeku, rekao je Damjan Vucelić iz Živog zida.
Građane treba zaštititi od štetnih zračenja, ali nije dobro strašiti ih novim tehnologijama, odgovorio je u četvrtak dio zastupnika na tvrdnje iz Živog zida kako sve više zemalja zabranjuje uvođenje 5G mreže jer ne žele postati pokusni kunići neistražene tehnologije.

- Znate li da je Bruxelles, grad političara i središte europske administracije, zabranio uvođenje 5G mreže, a mi krećemo s testiranjem u Osijeku, rekao je kolegama Damjan Vucelić (ŽZ) predstavljajući im izmjene koje u Zakonu o zaštiti od neionizirajućeg zračenja predlaže njegova stranka.

Kolege je pozvao i da se zapitaju zašto strani političari ne žele novu, neistraženu tehnologiju u svom dvorištu, dok naši "ulizice na čelu s premijerom i ministrima" bazne stanice stavljaju na krovove kuća, skrivaju ih u dimnjake, stavljaju pod prozore spavaćih soba.

HDZ-ov Ante Plazonić navode Živog zida naziva zastrašivanjem javnosti.

- Svi želimo da se to područje istraži, jer koristimo više od 2 milijuna mobilnih uređaja, no kad je riječ o 5G mreži, ne širimo paniku, poručio je Vuceliću.

I SDP-ov Gordan Maras kaže da pitanje štetnih zračenja treba urediti, no da se ne slaže s neznanstvenom podlogom koju zastupnik ŽZ zastupa.

Zašto je Bruxelles odbio 5G tehnologiju, ako je napredna i bezopasna?

Prijedlog Živog zida pozdravljaju HSS-ov Davor Vlaović i Ivan Lovrinović (PH) koji se također pita zašto je Bruxelles odbio 5G tehnologiju, ako je napredna i bezopasna.

- Zašto naša Vlada i premijer zdušno to podupiru, zašto nas izlažu da budemo pokusni kunići, zapitao se. Vlaović je istaknuo da nije dobro da teleoperateri i velike kompanije postavljaju bazne stanice gdje god to žele, pa i u blizini škola i vrtića. Mislim da prije svega treba biti interes građana i zdravlja naše djece.

Miro Bulj (Most) naglašava da sve države EU zahtijevaju građevinske dozvole za bazne stanice, jedino u Hrvatskoj to nije slučaj.

- Teleoperateri, Deutsche telekom ili HT imaju najveću dobit u Hrvatskoj, a o zdravlju stanovnika i štetnosti apsolutno nitko ne brine, rekao je Bulj.

Vlada je odbila prijedlog Živog zida, uz objašnjenje da nije u skladu sa stručnim podlogama koje predlaže Svjetska zdravstvena organizacija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!