Građani će odlučivati o pulskom šetalištu Lungomare

30.08.2022.

20:07

Autor: Jasminka Kalčić/Marko Percan/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Lungomare u Puli

Lungomare u Puli

Foto: HTV / HRT

Jedan je hotel posvađao vlast u najvećem istarskom gradu. Nakon gotovo godinu dana prijepora, Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da o gradnji hotela s pet zvjezdica na popularnom pulskom šetalištu Lungomare neće odlučivati ni investitori ni političari, nego građani.

Trebao bi se održati referendum na kojemu bi se građani Pule trebali izjasniti žele li da se na njihovom omiljenom šetalištu izgradi hotel s 5 zvjezdica, ali i 7 katova. Trenutačno u Gradskoj vijećnici traje sjednica Gradskog vijeća na kojoj su jedna od točaka detalji referenduma. Zbog Lungomarea pala je gradska koalicija, a svi se nadaju kako će se ovo pitanje riješiti što prije, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Jasminka Kalčić.

Referendumom koji će se održati 9. listopada, Puljani bi trebali odlučiti jesu li za izmjenu urbanističkog plana čime bi se onemogućila gradnja hotela na Lungomareu. No pitanje je koliko će referendum imati smisla jer, kako tumači mjerodavno ministarstvo, dozvola za gradnju može se izdati bez obzira na njegov rezultat.

Iz priopćenja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: ako investitor podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije nego što izmijenjeni UPU stupi na snagu, upravno tijelo mu je dužno izdati lokacijsku dozvolu, a kasnije na temelju nje i građevinsku dozvolu te on ima pravo graditi, bez obzira u kojem je trenutku u međuvremenu izmijenjeni UPU stupio na snagu.

Može li se stoga uopće referendumom spriječiti gradnja hotela? Predstavnik investitora kaže - ne može. Jer zahtjev za lokacijsku dozvolu podnijet će do kraja rujna, prije samog referenduma.

- Ako referendum donese pozitivnu odluku, to je pokretanje izmjena GUP-a, ta procedura mora da traje, a mi smo 10 dana prije toga već podnijeli zahtjev i gradska uprava po zakonu mora nam izdati lokacijsku dozvolu, govori Zoran Kostić, projektni menadžer gradnje hotela.

Gradonačelnik Zoričić poziva se na zakone. Kaže - ministarstvo je reklo svoje. 

- Referendum je glas naroda, neka se čuje, ali mi moramo poštivati zakone. Ovo je jedna čudna situacija, dočekala je mene, moram to reći. IDS je odgovoran za tu situaciju jer su oni donijeli prostorne planove, a kolege iz Možemo, su tada šutjeli kao aktivisti, a danas su glasni, očito imaju neke svoje razloge, naglašava Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

Iz stranke Možemo pak poručuju da se cijela ova situacija interpretira krivo. Točno je da se pokrenuti postupak izdavanja dozvola ne može zaustaviti. Ali na gradonačelniku je hoće li taj postupak uopće pokrenuti i kada. 

- Samo o gradonačelniku Zoričiću ovisi hoće li zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole usvojiti ili odbiti. U slučaju da odbije izdati lokacijsku dozvolu, što može, investitor se može žaliti ministarstvu. Ministarstvo će nakon toga donijeti odluku, a u međuvremenu se može održati referendum i onda mirno možemo vidjeti da li građani žele ili ne žele gradnju na tom području, istaknula je Dušica Radojčić, koordinatorica pulske grupe Možemo!.

Predstavnici inicijative "Referendum za lungomare" danas su se suzdržali od komentara. No prema svemu sudeći, i protivnici i zagovornici gradnje hotela krenuli su u borbu s vremenom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!