17:31 / 31.10.2019.

Autor: T.V./HRT

Građani diljem zemlje posjetili groblja

Mirogoj (Marin Tironi/PIXSELL)

Mirogoj (Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Svi sveti su svetkovina u Rimokatoličkoj crkvi koja se obilježava prvoga dana mjeseca studenoga, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. U RH taj je dan neradni.
Blagdan Svih svetih obilježen je diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas je slavila  sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Na grobljima su još sinoć građani zapalili tisuće lampiona. Diljem zemlje obilazili su groblja, polagali cvijeće i palili svijeće.

- HAK-ovi savjeti za blagdane
- Splitsko groblje Lovrinac postaje premalo 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služio je euharistiju u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Istaknuo je da blagdan Svih svetih i Dušni dan otvaraju put prema vječnosti, a u molitvi je pozvao neka vjernike na tom putu prati moćni zagovor Blažene Djevice Marije i bl. Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti kao i svih svetaca.

U većini je gradova, kako bi se izbjegle gužve, organiziran javni prijevoz do groblja.

Na blagdan Svih svetih Zagrepčani su već naviknuti na posebnu regulaciju prometa. Do najvećih gradskih groblja može se samo javnim gradskim prijevozom. Kao i svake godine, tramvaji voze češće nego inače, a prema grobljima su uvedene izvanredne autobusne linije, koje su danas besplatne.

Blagdan Svih svetih u Rijeci

Blagdan Svih svetih slavio se u Rijeci, kao i u cijeloj Hrvatskoj, a brojni građani uoči sutrašnjeg Dušnog dana obilazili su grobnice svojih pokojnika i ukrašavali ih cvijećem.

Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić predvodio je misno slavlje u crkvi sv. Romualda i Svih svetih na Kozali. Mise su se služile i na riječkim gradskim grobljima među kojima su i Drenova, Zamet i Trsat. 

Sutra, na spomendan svih vjernih mrtvih ili Dušni dan, mise zadušnice u župama Riječke nadbiskupije bit će služene prema rasporedu. Misa na talijanskom jeziku u kripti crkve sv. Romualda i Svih svetih na Kozali održat će se u 15 sati.

Studeni je posebno težak mjesec za stanovnike Vukovara

Još su svježa sjećanja na 1991. godinu i okupaciju, a brojni građani i dalje traže nestale. U Vukovaru se traga za više od 300 osoba.

Na Memorijalnom groblju, gdje je najveća masovna grobnica nakon završetka Drugog svjetskog rata, postavljeno je 936 bijelih križeva, u spomen na žrtve.

Osječani obilaze groblja
Od ranog jutra posjećivala su se i osječka groblja, među kojima i ono svete Ane, jedno od najstarijih u gradu, na kojemu su pokopani mnogi znameniti Osječani.

U Varaždinu posebna regulacija na cestama oko groblja 
Svojih najmilijih kojih više nema sjećali su se i Varaždinci. Od jutra su stizali na groblje kako bi zapalili svijeće i položili cvijeće. Zbog velikih gužvi, na snazi je bila i posebna prometna regulacija na cestama oko groblja.

Splićani na Lovrincu obilaze grobove svojih najmilijih
Na svetkovinu Svih svetih mnoštvo Splićana je od ranog jutra na groblju Lovrincu posjećivalo grobove svojih najmilijih te su polagali cvijeće i palili svijeće. 

Splitski javni prijevoznik Promet uveo je i dodatne autobuse iz grada do groblja.

U povodu Svih svetih, izaslanstvo Ministarstava obrane  i Oružanih snaga Republike Hrvatske  u četvrtak je položilo vijenac na groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu.

Svi Sveti obilježavaju se od 4. stoljeća

Blagdan Svih svetih počeo se slaviti u 4. stoljeću, a prvi tragovi općeg slavlja zabilježeni su najprije u Antiohiji, i to u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. - 741.) premjestio ga je na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhainom, koji je označavao Novu godinu.

Na taj je dan u našim krajevima običaj da se obilaze groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Ipak, u Crkvi se spomendan svih vjernih mrtvih, ili Dušni dan, obilježava dan poslije, 2. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!