Građani i poduzetnici zabrinuti što nam donosi jesen

29.07.2022.

19:19

Autor: Dijana Kovaček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Građani i poduzetnici zabrinuti što nam donosi jesen

Građani i poduzetnici zabrinuti što nam donosi jesen

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Vladinim smjernicama za uštedu energije, sastavljenima prema preporukama Europske unije, najvažnija je poruka dobrovoljna štednja energije kako bismo se pripremili za zimu i moguće manje isporuke ruskog plina. Premijer Plenković najavio je smanjivanje PDV-a s 13 na 5% za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete, te toplinsku energiju iz toplinskih stanica, čime bi se neizvjesna energetska jesen mogla barem malo ublažiti.

Mjere štednje energije dobrovoljne su i ponajviše usmjerene na kućanstva.

Smjernice za uštede slične su kao i u drugim zemljama Europske unije, kaže premijer.

- Smjernice su smjernice, to nije nešto što je obavezno, ali ja očekujem da u ovako velikim globalnim krizama svatko i na svom primjeru da određeni doprinos, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Među kratkoročnim mjerama ušteda energije, navode se preporučene temperature grijanja i hlađenja za svaku prostoriju, no građani će, kažu u institutu Hrvoje Požar, sami određivati svoju granicu komfora.

- Ove kratkoročne se više odnose na racionalno korištenje energije gdje se želi reći da ne grijemo prostor više nego nego je potrebno ili ne hladimo više nego je potrebno, ali dakako nije cilj smanjiti komfor građana nego samo racionalnije štediti energiju, rekao je Dražen Balić, Energetski institut Hrvoje Požar.

U Udruzi poslodavaca, kažu, gospodarstvo štedi energiju gdje god može, jer troškovi struje i plina već su im odavno višestruko porasli. Nadaju se da neće doći do najcrnjeg scenarija - prekida isporuke energije poduzetnicima.

- Ako smanjujete operacije onda naravno da imate manju proizvodnju, manje prihoda, radnika angažirano i to su sve negativni efekti koji ne staju onog trenutka kad se isporuka nastavi. To su efekti koji se u gospdoarstvu multipliciraju i upravo zato smo mi apelirali da se već sada napravi scenarij za tu najgoru moguću opciju u nadi da do nje neće doći, rekla je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca.

U institutu kažu, isključivanja u Hrvatskoj nisu realna.

- Ova zima će zasigurno biti izazovna, a sad, da li će doći do isključenja ili ne, ja mislim da to za Hrvatsku nije realno, a ako će doći onda će to biti viša sila i to ćemo morat se na neki način pripremiti, istaknuo je Balić.

Upravo zato, kažu u Institutu, svaki kilovat energije ušteđen danas - povećava zalihu energije za zimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!