16:29 / 28.11.2019.

Autor: Blanka Uzelac/T.D./HRT

Građani negoduju zbog poskupljenja grijanja u Rijeci

-

-

Foto: - / -

Riječani koji se koriste uslugama gradskog Trgovačkog društva Energo idućeg će mjeseca dobiti veće račune za centralno grijanje.
Riječani koji se koriste uslugama gradskog Trgovačkog društva Energo idućeg će mjeseca dobiti veće račune za centralno grijanje. Građani negoduju, posebice umirovljenici, koji ionako teško žive, a među najredovitijim su platišama. Službeno, poskupljenje grijanja putem Energa iznosi 4 posto, oporbeni gradski vijećnici ističu da je riječ o povećanju od 8 posto.

Matematika bi trebala biti precizna, međutim dva i dva nije isto/nisu četiri? kada je riječ o povećanju cijena za centralno grijanje u Rijeci. U Energu, gradskom distributeru plina i toplinske energije, kažu da će cijena za građane biti veća 4 posto, a gradska oproba ističe da će biti dvostruko veća od toga.

- Ukupno povećanje iznosi 4,21 posto, to je povećanje troška za grijanje za građane, a to znači za prosječni stan od 60 kvadrata na mjesečnom nivou iznosi 15,8 kuna, ističe Vatroslav Jukić, direktor sektora toplinske energije u Energu d.o.o.

- Stoji da je poskupilo grijanje za 8 posto i radi se otprilike od 20 do 200 kuna na mjesečnoj razini za prosječnog korisnika, kaže Josip Kukuljan, vijećnik Mosta u Gradskom vijeću Rijeke.

Obojica se, međutim, slažu da je centralno grijanje skuplje zbog porasta cijene plina u travnju 2019. godine. Navode o poskupljenju od 8 posto u Energu tumače time da je riječ o fiksnom i varijabilnom dijelu cijene.

- S obzirom na povećanje nabavne cijene plina, mi smo biti prisiljeni povećati trošak varijabilnog dijela za 8 posto, međutim to je samo 50 posto utroška za grijanje. Tako da kad se gledaju obje komponente, povećanje je samo 4,21 posto, objašnjava Vatroslav Jukić, direktor sektora toplinske energije u Energu d.o.o.

Građani negoduju na poskupljenje. A uplatnice s višom cijenom stižu već početkom idućeg mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!