16:20 / 02.09.2021.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Građani ponovno na birališta u Pazinu

Izbori

Izbori

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Nakon što je IDS na izborima u svibnju nakon tri desetljeća izgubio vlast, a u gradonačelničku fotelju sjela Suzana Jašić iz platforme Možemo!, ni nakon tri pokušaja u zakonskom roku od 90 dana nije se uspjelo konstituirati gradsko vijeće. Građani će za mjesec dana ponovno na birališta.

13 vijećničkih mjesta. IDS sa šest na jednoj strani; Možemo, SDP i nezavisni sa 6 vijećnika, na drugoj. HDZ-ov vijećnik u sredini. Tri pokušaja konstituiranja Vijeća. Rezultat - prijevremeni izbori. 

Za IDS stvar je jasna - najveći broj vijećnika znači i predsjedničko mjesto, pa su ponudili i rotirajuću funkciju. Nedostajao im je jedan glas. 

- Nismo mi Sabor da se tu ideološke stvari prepucavaju, ovdje svi moramo raditi u interesu građana, da idu projekti, stipendije, male komunalne akcije i sl., ističe predsjednik gradske organizacije IDS-a Pazina Vedran Ivančić

Dogovorom s IDS-om, tvrdi gradonačelnica, pogazila bi ključnu poruku kampanje - vrijeme je za nove politike. 

- Smatram da u ovom trenutku našu podršku IDS ne može dobiti - mora pokazati promjene i samoevaluacije što su radili i zbog čega su kažnjeni ne samo u Pazinu, ističe gradonačelnica Pazina iz redova Možemo!, Suzana Jašić

SDP je u dogovoru s Možemo imao kandidata za predsjednika Vijeća. Nije prošao. I proziva: 

- IDS ostao dosljedan svojim stavovima i svojoj poziciji, a HDZ na čemu mu zamjeram ustrajao na politici nezamjeranja, znači ni vrit ni mimo, ističe predsjednik gradske organizacije SDP-a Pazin, Boris Demark

HDZ jest za konsenzus, ali nije za trgovinu, objašnjava. Ni s Možemo! ni s IDS-om.

- Nama nije po volji stav mi ne želimo surađivati s vama, a vi nama dajte svoj glas da mi izaberemo svog predsjednika Vijeća, ističe Ivica Franković, predsjednik gradske organizacije HDZ-a Pazina. 

Pa je, prema zakonu, prste umiješala - Vlada.

- Vlada je raspisala izbore 3.10 i imenovala povjerenika koji obavlja poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća Pazina, ističe Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva. 

No njegova je uloga više tehničke potpore, pa će i prioriteti poput izgradnje novog vrtića, rješenja otpada na Dubravici ili pak odluke o povećanju stipendija morati pričekati novo Gradsko vijeće.

Kad god ono bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!