17:40 / 03.02.2021.

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT

Građani predaju oružje, a skrivaju ga na svakakvim mjestima

Zaplijenjeno oružje

Zaplijenjeno oružje

Foto: HRT / HTV

Akcija "Manje oružja, manje tragedija" nastavlja se i ove godine. Građani Koprivničko-križevačke županije i u siječnju su se odazvali na kontinuirane pozive policije i predali oružje i streljivo. 

Četiri automatske puške, pištolj, ručna bomba, tri mine, 15 komada rasprskavajućih sredstava, šest komada ostalih vrsta oružja i 912 komada raznog streljiva - sve je to samo u siječnju prikupljeno u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj u akciji "Manje oružja, manje tragedija".

Dragovoljno predati oružje, minska eksplozivna sredstva i tako izbjeći kaznene prijave odlučio je veći broj građana i time su otklonili opasnost za svoju okolinu i dali svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas, poručila je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Gotovo da ne postoji mjesto gdje se oružje i streljivo ne pokušavaju sakriti, svjedoči policijski pirotehničar Marinko Petreković koji već godinama odlazi na teren i prikuplja oružje. Nema gdje nije našao oružje, kaže. Najčudnije mjesto bila je nekorištena septička jama u kojoj je bila skrivena mina, što je bilo jako opasno za odnijeti. 

Opasno je za stručnjake, a još više za građane pa je zbog toga važno da građani ne donose oružje sami. Nakon poziva, na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Zbog toga je vrlo važno da građani shvate kako oružje i eksploziv koje drže u kućama može ugroziti njihov i život njihove obitelji. Opasnost se može otkloniti jednim telefonskim pozivom policiji. Protiv građana koji sami prijave oružje mjerodavnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni ili kazneni postupak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!