Građani se Saboru obraćali znatno više nego lani

08:44 / 27.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatskom saboru građani su se ove godine obraćali znatno više nego prošle, mlade su najviše zanimala gospodarska pitanja i obrazovanje, a starije dnevnopolitičke i zdravstvene teme.

U upitima građana dominiraju socijalne teme i statusna te pitanja koja se odnose na zdravstvenu i epidemiološku situaciju, posebice ona vezana uz koronavirus, zabilježila je Služba za građane koja svakodnevno komunicira s građanima, najviše telefonom i elektroničkom poštom.


Od siječnja do prosinca Službi se, putem web obrasca ili elektroničkom poštom, javilo 1446 građana ili gotovo dvostruko više u odnosu na 2020. kada je to učinilo 974 građana.


Ove se godine znatno više građana Saboru obraćalo raznim komentarima, sugestijama i pritužbama.


U onima o radu Sabora, najviše je pritužbi na nedovoljan broj zastupnika na plenarnim sjednicama, a često su se žalili i zbog nemogućnosti da saborske sjednice neometano prate u izravnom prijenosu na javnoj televiziji (HRT 4).


Mali broj zastupnika u Sabornici građanima smeta oduvijek, no treba napomenuti da je zbog epidemioloških mjera, uvedenih posljednje dvije godine zbog COVID-a, reduciran broj zastupnika u Sabornici, a dio njih razmješten u druge dvorane koje su prosječnom gledatelju najčešće nevidljive.


Građanima je smetalo i kad se prijenos plenarne sjednice prekidao drugim informativnim sadržajima, primjerice konferencijama za medije, prijenosima drugih događaja i slično.


Osjetno veći broj upita primjećuje se i u rubrici Pitajte zastupnika koje Služba samo administrira, lani ih je bilo 111, ove godine 166.


Koji je sadržaj tih upita i kojim su zastupnicima bili namijenjeni, Služba ne navodi, a nema ni povratnu informaciju jesu li zastupnici na koje su upiti bili adresirani na njih odgovorili.


Služba za građane navodi da joj se podjednako obraćaju muškarci i žene, mladi i stariji. Mlade najviše zanimaju gospodarska pitanja i obrazovanje, dok su stariji zainteresiraniji za dnevnopolitičke i zdravstvene teme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!