09:36 / 14.04.2018.

Autor: HRT

Građani Slavonskog Broda prosvjedovali u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prosvjedom "Svi za djecu - Brod plovi" žele još jednom upozoriti na problem onečišćenja zraka i vode.
Stotinjak građana Slavonskog Broda stiglo je u Zagreb na mirni prosvjed. Nakon okupljanja na glavnom zagrebačkom trgu, krenuli su prema Trgu svetog Marka, gdje su razgovarali s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministrima Tomislavom Ćorićem i Milanom Kujundžićem te brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem.Predstavnik prosvjednika, Brođanin Mladen Sudar, rekao je kako su svjesni da se problem rafinerije ne može riješiti preko noći te dodao kako im je rečeno da ne postoji izravna veza između odnosa Ruske Federacije s Hrvatskom kad je riječ o međusobnom protjerivanju po jednog diplomata i da to neće utjecati na nastavak procesa modernizacije rafinerije.

Smatra da rješenje problema sa suprotne stane, u Bosanskom Brodu, nije lako izvedivo te da je važno smanjiti onečišćenje u Slavonskom Brodu poticanjem energetske učinkovitosti uz pomoć europskog novca. Najavio je da će, nakon što dobiju odgovore Vlade na desetak zahtjeva, vidjeti što će dalje činiti.

Ivana Smolčić-Jerković, jedna od inicijatorica prosvjeda, rekla je kako je zadovoljna sastankom u Vladi te da su im obećali kvalitetnu studiju utjecaja onečišćenja na zdravlje i život ljudi. Zbog šumova u komunikaciji i poluinformacija zatražili su, kaže, da se za Slavonski Brod imenuje posebni povjerenik koji bi ih o svemu izvješćivao. Razumiju da smo nervozni jer takvo stanje traje devet godina, ali nama trebaju djela, da nešto naprave, rekla je.

Prosvjedom Svi za djecu - Brod plovi željeli su još jednom upozoriti na problem onečišćenja zraka i vode. Traže da se odmah počne primjenjivati 70. članak Ustava RH koji kaže da svi imaju pravo na zdrav život.Na Markovu trgu, ispred zgrade Vlade, prosvjednici su nosili transparente: Mi vas plaćamo - vi nas trujete, Brod šalje poziv u pomoć i Recite cijenu života?. Ondje su zapalili i lampione za sugrađane za koje smatraju da su preminuli od posljedica onečišćenog zraka.

Slavonski Brod je zbog onečišćenja ugljikovodicima od 31. ožujka do 9. travnja bio bez pitke vode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!