17:42 / 18.12.2019.

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Građani strahuju da bi Karepovac mogao eksplodirati

-

-

Foto: - / -

Nakon što su se iz Grada Splita pohvalili izgledom Karepovca, dvije godine od početka sanacije, novinarima su se obratili građani koji žive uz odlagalište.
Nakon što su se iz Grada Splita pohvalili izgledom Karepovca, dvije godine od početka sanacije, novinarima su se obratili građani koji žive uz odlagalište.

Traže da se hitno počne s drugom fazom, u sklopu koje je predviđeno otplinjavanje starog, sada prekrivenog dijela Karepovca. U protivnom, tvrde, sve će eksplodirati!

Kakav je bio prije dvije godine, a kakav je danas - najbolje se vidi iz zraka.

Karepovac sada ima prometnu, hidro i elektro infrastrukturu, milijun kubika starog otpada premješteno je i prekriveno, a spremna je i ploha za prihvat jednako toliko novog. 

- Doveli smo jedno odlagalište, koje možemo nazvati divlje odlagalište, u jedno uređeno odlagalište koje će još 5 godina imati mogućnost  zaprimati otpad u skladu sa svim europskim standardima, govori Arsen Zoran Tonšić, predstavnik izvođača radova.

Otpad će se na novu plohu početi odlagati u veljači, a dotad će, na ovih petstotinjak nesaniranih četvornih metara, i dalje svakodnevno pristizati i odmah se prekrivati zemljom. No prvi susjedi i dalje ne spavaju mirno jer na saniranome dijelu odlagališta još nije riješen sustav otplinjavanja.

- Plinski bunari više gore ne postoje. Sada se plin akumulira u utrobi deponija i može doći, ne daj Bože, do tragedije, katastrofe, naglašava Ivan Marušić.

Iz Grada smiruju strasti. Radovi na otplinjavanju, kažu, mogli bi početi već u ožujku, i trajat će godinu i pol.

Vrijeme brzo prolazi kad se nečim intenzivno bavite, kaže Nino Vela, a lakše je i kad je novac osiguran.

- Pozitivno je što smo dogovorili financiranje iz europskih fondova i ovog dijela kojeg smo do sada radili i nastavka sanacije, u visini od 60 posto, što je vrlo visoki postotak, ističe Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita.

Dosad je na sanaciju Karepovca utrošeno 112 milijuna kuna. Posla ima još, a prvi susjedi jedva čekaju kraj.

- To će za nas biti jednako važan datum kao kada je čovjek zakoračio na Mjesec, zaključuje Marušić.

Ništa od ovih radova neće, međutim, imati smisla ako se u planiranim rokovima ne otvori centar u Lećevici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!