Građani u Vukovaru prosvjedovali tražeći gradnju obilaznice

15.04.2023.

13:08

Autor: HRT/V.G./Hina

Građani u Vukovaru prosvjedovali tražeći gradnju obilaznice

Građani u Vukovaru prosvjedovali tražeći gradnju obilaznice

Foto: HTV / HRT

Oko stotinjak građana Vukovara, na poziv građanske inicijative Za vukovarsku obilaznicu, okupilo se u subotu uz kružni tok kod Osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru na mirnom prosvjedu s kojeg su pozvali na gradnju obilaznice oko Vukovara.


Prosvjedu se pridružio i gradonačelnik Ivan Penava rekavši da je Vukovar jedini grad na državnoj cesti D2, koja od Slovenije vodi prema granici s Srbijom kod Iloka, nema obilaznicu i da je čekaju već 15 godina.

- Vlade dolaze i prolaze, a obilaznice nema. To je veliki problem za nas Vukovarce poglavito građane koji žive uz cestu koja 'glumi' obilaznicu i ljudi strahuju od najgoreg jer tim pravcem dnevno prolazi više od 10.000 vozila, poglavito tegljači i kamioni, kazao je Penava.

Novinarima je pokazao zaključak Vlade iz 2016. godine kojim se zadužuje resorno ministarstvo na pripremu izrade programa obnove komunalne infrastrukture u Vukovaru do 2021., a čiji je dio trebala biti i gradska obilaznica.

Pokazao je i sporazum o međusobnoj suradnji na izradi toga programa čiji je potpisnik i današnji potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar Butković je u petak komentirao za danas najavljeni skup u Vukovaru pak kazavši da razloga za prosvjed nema jer će do kraja godine početi izgradnja obilaznice grada Vukovara i brze ceste Vukovar-Nuštar.

Organizator prosvjeda Domagoj Bilić, koji je i vijećnik Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću Vukovara, pozvao je vladajuće u državi da riješe problem nepostojanja obilaznice grada Vukovara rekavši da zbog prolaska tegljača i kamiona posebice trpe mještani prigradskog naselja Lužac.

Također je kazao da bi bio najsretniji da se ostvari Butkovićeva najava, ali i kako sumnja u to jer su vladajući u državi vukovarsku obilaznicu uvijek "izvlačili" pred izbore, a potom je ubrzo i zaboravili. Upitan za političku pozadinu prosvjeda, Bilić je odgovorio da kao gradski vijećnik mora reagirati na probleme građana Vukovara.

U ime organizatora govorila je i Ivana Mujkić, inače predsjednica vukovarskog Domovinskog pokreta, podsjetivši da je 2021. poništen prethodno objavljen natječaj za gradnju vukovarske obilaznice s obrazloženjem da se novčana sredstva moraju preraspodijeliti za druge projekte.

- Dokle će se zanemarivati potrebe nas građana Vukovara. Tražimo da se iznađe alternativni pravac za izmještanje tranzitnog prometa kroz Vukovar i u konačnici da se hitno priđe gradnji te prometnice, poručila je Mujkić.

Mažar (HDZ): Domovinski pokret obmanjuje građane Vukovara


Iz vukovarskog HDZ-a u subotu su ocijenili da vukovarski Domovinski pokret "iskazivanjem lažne brige i pokušajem licemjerne obmane želi pokriti katastrofalnu politiku" kojom, kako kažu, grad Vukovar gura u izolaciju i nanosi štetu interesima građana te ih obmanjuje.

- Drago mi je da je potpredsjednik Vlade i resorni ministar Oleg Butković jučer rekao da vukovarska obilaznica nikada nije došla u pitanje i nikada se od nje nije odustalo i, što je najbitnije, njezina izgradnja kreće", kazao je predsjednik vukovarskog HDZ-a, saborski zastupnik Nikola Mažar na konferenciji za novinare u Vukovaru sazvanoj na temu "Obilaznica-da, trikovi i obmane Domovinskog pokreta-ne!.

Mažar je izrazio žaljenje što su, kako je kazao, neki situaciju s obilaznicom željeli iskoristiti za vlastite političke, demagoške i obmanjujuće ciljeve.

Po njegovim riječima, za prvu fazu gradnje vukovarske obilaznice osigurano je 22 milijuna eura i njezina gradnja kreće do kraja godine "i to su Domovinski pokret i gradska vlast Vukovar trebali i priopćiti građanima, a ne obmanjivati ih i plašiti kako od obilaznice nema ništa".

- To je samo još jedan prikaz bezidejnosti i nesnalaženja vukovarske gradske politike na čelu s Ivanom Penavom koji jednostavno ne može prihvatit sve ono što Vlada čini za Vukovar, a što čini najbolje se pokazalo prošloga tjedan kada je Upravni odbor Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara donio odluku o financiranju brojnih projekata u Vukovaru iz državnog proračuna vrijednih gotovo tri milijuna eura, poručio je Nikola Mažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!