07:51 / 27.01.2020.

Autor: Lucija Judnić/B.A./HRT

Građani: zagrebački rotor pao je na testu

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Profesionalni vozač Božo Barun rekao je da nikad nije vidio semafore na rotoru i da je jako iznenađen, ali i zadovoljan
Remetinečki rotor u Zagrebu jučer je otvoren nakon rekonstrukcije. Ali ako je suditi po reakcija građana - pao je na testu.

Većina primjedbi odnosi se na gužve. Građani kažu da su čekali i po pola sata da bi ga prošli te da su se zbog loše prometne signalizacije gužve stvarale iz smjera Lučkog prema centru grada.

Od južnog ulaza u Zagreb, pa do rotora, prijepodne se u koloni vozilo i do 40 minuta. Većina građana, slaže se u tome da je promet brže tekao za vrijeme radova na rotoru. Dapače, promet je bio i brži nego za vrijeme staroga rotora, kažu. 

Rano jutros, oko 7.30 HRT-ov novinar Gordan Čelić javio se za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" kada još nije bilo velikog prometa. Na samom rotoru nije bilo problema, ali auti koji su silazili s rotora i išli Avenijom Dubrovnik prema Kajzerici, nešto dulje su čekali na semaforu.

Profesionalni vozač Božo Barun, koji je provozao novinara Čelića rotorom, rekao je da nikad nije vidio semafore na nekom rotoru i da je jako iznenađen, ali i zadovoljan.

- Rotor je jako siguran, snašao sam se u par sekundi. Malo je nezgodno kad dođeš prvi put, žao mi je samo što prije rotora nema označeno kuda se treba prestrojiti. A što se tiče samog rotora, označen je odlično, nema teorije da pogriješiš - rekao je Božo Barun.  Na pitanje što misli kako će biti ostalim vozačima kaže: - U rotoru više nema ludovanja.

- Ako se brzo voziš, pogriješit ćeš - kaže Barun.

Zagrebački Gradski ured za prostorno uređenje priopćio je da se prilagođavaju i sinkroniziraju semafori na rotoru Remetinec jer kod složenih projekata poput rekonstrukcije rotora, treba vremena za prilagodbu prometnih parametara.

- Europska praksa za ovako složene projekte zahtijeva vrijeme prilagodbe i podešavanja svih prometnih parametara u vremenu od 30 do 60 dana, istaknuto je u propćenju nakon što su jutros zabilježene prometne gužve na rotoru Remetinec.

Dovršetak druge uporabne cjeline, tramvajska pruga, pješačke i biciklističke staze te hortikulturno uređenje okoliša, planiran je do početka svibnja ove godine.

Najavili su da će za vrijeme najvećih prometnih gužvi, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, produljiti trajanje semafora za 34 posto, što znači da će za toliko produljti trajanje zelenog, ali i crvenog svjetla, te nastaviti pratiti kretanje prometa na tom području. Objasnili su kako su se čekanja pojavila "kao rezultat promijenjene navike kretanja vozila zbog privremene regulacije prometa, ali i zbog toga što su vozači za lijeva skretanja koristili isključivo jedan, lijevi prometni trak, dok je dok desna prometna bila neiskorištena".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!